Ugrožena bezbednost građana: Svake sekunde može doći do eksplozije?


18. jun 2017. DRUŠTVO – Izvor: BKTV News – Cisterne sa zapaljivom tečnošću bez nadzora na železničkoj stanici u centru grada.

Uprkos naredbi nadležne inspekcije da se vagoni sa tečnim naftnim gasom prilikom preuzimanja robe na Železničkoj stanici u Smederevu, ne zadržavaju duže no što je potrebno, problem još nije rešen, pa cisterne za zapaljivom tečnošću i po nekoliko dana čekaju na prijem, pišu “Novosti”.

Da se cisterne sa TNG, koje prugom saobraćaju kroz centar Smedereva do skladišta “Petrol LPG” na Dunavu, zadržavaju duže nego što je potrebno, bez nadzora u naseljenom području, utvrdili su još prilikom poslednje kontrole nadležni iz Grupe za inspekcijske poslove za nadzor transporta opasnog tereta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vanredni inspekcijski nadzor obavljen je krajem prošle godine posle velikog požara na železničkoj stanici, kada su goreli napušteni vagoni u čijoj su neposrednoj blizini bile cisterni sa TNG. Ustanovljeno je, između ostalog, da “LPG” nije obezbedio da se prijem opasnog tereta na industrijski kolosek obavlja sa što manje zadržavanja, radi svođenja rizika na najmanju meru.

“Utvrđeno je da “Petrol LPG” nije odmah po obaveštenju prevoznika i obavljenim carinskim procedurama, vršio prijem odnosno preuzimanje opasnog tereta sa visokom potencijalnom opasnošću, pravdajući se procesom proizvodnje, tako da su kola cisterne ostajala na mestu koje nije pokriveno nadzorom i u naseljenim područjima”, navodi se u izveštaju inspekcije.

Inspektori su još utvrdili da opasan teret nije pod nadzorom ni radnika “Srbija Kargo”, kao prevoznika, ni primaoca “Petrol LPG”, odnosno da ne postoji dogovor oko stalnog nadzora cisterni koje prevoze opasan teret sa visokom potencijalnom opasnošću.

Inspekcija je odmah naložila da se prijem robe ne odlaže bez razloga, a opasna roba zadržava u cisternama minimalno radi bezbednosti.

Od početka godine je, kako nezvanično saznajemo, postupak preuzimanja cisterni ubrzan. Ipak, i dalje se dešava da cisterne TNG čekaju i nekoliko dana na prijem, a zadržavanje je naročito tokom vikenda.

“Petrol LPG” od početka tvrdi da je transport potpuno bezbedan, kao i samo skladište.

Preduzeću “Srbija Kargo a.d.” je naloženo da izradi plan bezbednosti za opasne terete visoke potencijalne opasnosti, kao i da izmesti napuštene vagone sa koloseka na Železničkoj stanici. Rok za izvršenje ove mere je bio 90 dana radi sprovođenja postupka tendera za prodaju vagona u staro gvožđe. Rok je istekao pre tri meseca. Vagoni, međutim, i dalje stoje na stanici.

U Smederevu je centar za skladištenje TNG za čitavu Jugoistočnu Evropu. Otvaranje smederevskog terminala za snabdevanje tečnim naftnim gasom kapaciteta 3.000 kubnih metara u 20 rezervoara, pratile su kontroverze. Zbog sumnje u nezakonitosti procedura, podneto je više krivičnih prijava i obavljeno čak 150 inspekcijskih nadzora skladišta.