Ugovor o gradnji rafinerije između 10. i 25. aprila


27. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Ugovor o izgradnji rafinerije u Smederevu biće potpisan između 10. i 25. aprila, o čemu će biti obaveštena Vlada Republike Srbije, najavio je danas gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

“Investitor Komiko Oil ima sutra sastanak u Amsterdamu sa članicama konzorcijuma Komiko Oversiz i potom treba da dobijemo potvrdu za datum potpisivanja ugovora”, rekao je Umičević.

Konzorcijum “Komiko Oversiz” osnovan je 2006. godine sa sedištem u Amsterdamu. Čine ga tri američke firme koje učestvuju u finansiranju projekata u naftnoj industriji i koje su se udružile zbog zajedničkog ulaganja u izgradnju rafinerije na prostoru Balkana.

Kako je ranije rečeno, firma “Brajan Meri”, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, finansiraće izgradnju smederevske rafinerije. “Bejzik ekvipment” proizvodi opremu za naftnu industriju, a “Globalgas” poseduje naftne bušotine u Nigeriji.

Investiciju u Smederevu vodiće njihova “ćerka” kompanija u Srbiji – “Komiko Oil”.

Skupština grada Smedereva prihvatila je 13. marta inovirani tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi gradnje rafinerije u ovom gradu.

Zemljište, površine 113 hektara, biće dato u zakup na 99 godina kompaniji “Komiko Oil”, za 652 miliona dinara, radi gradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Ugovorom je eksplicitno naglašeno i otvaranje nova 542 radna mesta, kao i definisanje aspekata očuvanja životne sredine.