Udruženje Blagodat Srbije sadilo orahe u Novinarskom seniku


12. novembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Grupa gradjana okupljena u Udruženju Blagodat Srbije posadilo je na klizištu Majdan iznad starog jezgra Smedereva 50 oraha u okviru akcije “Posadi i rasti 2015”.

Smatramo da je obaveza svakog gradjanina da sadnjom spreči eroziju, ne samo u centru Smedereva, nego gde god preti klizište, i da promoviše razmnožavanje orašastog voća jer time čini dobro i sebi i potomstvu, rekao je Agenciji Beta član Udruženja Milan Djurić.

On je dodao da je u sadjenju oraha učestvovala i grupa Pančevaca koja se u svom gradu bori za bolji ekološki sistem.

Poznato je da se orah brzo razvija i ima jak koren tako da je pogodan kao armatura za nestabilno tle.

Na potezu sadnje je Udruženje novinara Srbije 1996. oformilo Novinarski senik, postavilo nekoliko klupa i zasadilo više sadnica.

Udruženje “Blagodat Srbije” je osnovano i registrovano u martu ove godine.

Plan udruženja je da sistematičnom sadnjom doprinese regeneraciji zemljšta, podstiče biološku raznovrsnost i ravnotežu, očuva eko sistem, kreira zdrave uslove za život, rad i razvoj pojedinca i zajednice.

Početkom novembra Udruženje je pozvalo ljubitelje prirode, ljude dobre volje, da se samoinicijativno organizuju i da lokalno počnu da sade rodno drveće.

Udruženje planira da narednog proleća u Smederevu ponovi akciju.

Za to smo rezervisali mladice hrasta koje ćemo dobiti od naših istomišljenika iz Obrenovca kojima smo pomagali pri saniranju posledica letošnjih poplava, rekao je Milan DJurić.