Učenici: Bojkot nastave do petka


10. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Đački parlament smederevske Gimnazije najavio je da će do 12. marta bojkotovati nastavu zbog uvođenja prinudne uprave.

Sa prinudnom upravom u školi ne slažu se ni učenici ni profesori.

Učenici od juče bojkotuju nastavu, a u petak će, sagledavajući situaciji u školi, Đački parlament odlučiti da li će nastaviti bojkot nastave.

Časovi u nižim razredima skraćeni su na 30 minuta.

Predsednica Đačkog parlamenta Nevena Petrović rekla je agenciji Beta da su učenici odlučili da nastave bojkot pošto nisu dobili ključ sale u kojoj je trebalo da održe sednicu parlamenta.

“Ako neko uvede prinudnu upravu u školu, a s tom odlukom se ne slaže 95 odsto profesora i učenika i oni koji su uveli tu upravu ne mare za to, onda zasta ne znamo ko treba da mari. Hteli smo da držimo sednicu Parlamenta, nismo dobili ključ sale i odlučili da nastavimo bojkot nastave”, rekla je Petrovićeva.

Profesori su se ogradili od odluke Đačkog parlamenta i rekli da ni na koji način nisu uticali na odluku o bojkotu.

Savet roditelja je na kasno sinoć održanom višesatnom sastanku nadglasao vršioca dužnosti direktora Radmilu Trajković i dao podršku učenicima koji bojkotu nastavu.

Školski odbor i direktor raspušteni su na predlog školskog inspektora, a za vršioca dužnosti direktora postavljena je Radmila Trajković, a učenici i profesori već nekoliko nedelja protestuju zbog toga.

U saopštenju koje su potpisali “zaposleni u Gimnaziji Smederevo” navedeno je da je ona “potpuno neposobna za bavljanje poslova direktora” i da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer je kao član Školskog odbora glasala “za razrešenje direktora Milutina Vučkovića”, a potom preuzela njegovo mesto.

Danas je trebalo da gradonačelnica primi predstavnike Đačkog parlamenta, ali su oni zahtevali da ona dođe u školu.

Gradonačelnica je objasnila da će joj danas biti objavljena presuda u Višem sudu po optužbi da je zloupotrebila položaj dok je bila načelnik Infektološkog odeljenja Zdravstvenog centra u Smederevu u slučaju nelegalnih penzija i da ne može da se sastane sa učenicima.