U železari posao za 250 novih radnika


06. oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTS – Član Nadzornog odbora Železare “Smederevo” Bojan Bojković izjavio je da pokretanje druge visoke peći znači i zapošljavanje između 200 do 250 novih radnika.

Bojan Bojković je potvrdio za “Radio Beograd 1″ da prireme, odnosno “zaduvavanje” druge visoke peći počinje u sredu, 7. oktobra.

– Čelik će iz druge visoke peći, kapaciteta 75.000 tona, poteći 9. oktobra. Ta peć je u međuvremenu remontovana, tako da će, iako je proizvodnja znatno povećana, troškovi po toni čelika biti niži. Time će se zaokružiti proces restrukturiranja poslovanja železare, u smislu maksimalnog smanjenja troškova – rekao je Bojković.

Bojković je ocenio da je tržište čelika u Evropi trenutno “problematično”, s obzirom na velike količine čelika koje pristižu iz Kine, Ukrajine, Rusije i Brazila, što je oborilo cenu gotovih proizvoda za 100 dolara po toni, dok su troškovi proizvodnje ostali na istom nivou.

– To znači da na proizvodnji od 100.000 tona mesečno gubite 10 miliona dolara bez ikakve sopstvene krivice već isključivo zbog prilika na tržištu – objasnio je Bojković.

U vezi sa tim, Bojković je rekao i da se u železari očekivalo da će profitabilnost proizvodnje biti postignuta još prošlog meseca, ali da su takav trend usporile prilike na tržištu čelika.

– Menadžment kompanije HPK je zato usvojio i jedan “mini-plan restrukturiranja”, pa se u narednih nekoliko meseci očekuje dostizanje “pozitivne nule” u poslovanju, a potom u najskorijem roku i profitabilnost – zaključio je Bojan Bojković.