U Železari neće biti gašenja peći


15. oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTS – Obe visoke peći u “Železari Smederevo” trenutno rade i nipošto neće doći do gašenja nijedne peći, čak ni usled popravki na bilo kojoj od njih, saopšteno je iz ove kompanije.

Obe visoke peći nastaviće da rade i ubuduće.

Kako je proizvodnim planom Železare predviđeno obavljanje redovnih aktivnosti održavanja, remont jednog od četiri kaupera na visokoj peći broj 2 nikako ne podrazumeva njeno trenutno gašenje, prebacivanje na tihi hod ili bilo koji drugi vid prekida proizvodnje iz nje.

– Dezinformacije koje su se do sada pojavile u medijima, narušavaju ugled i poslovanje “Železare Smederevo” koja svojim radom već decenijama uživa reputaciju jednog od vodećih izvoznika u Republici Srbiji – navodi se u saopštenju.

Iz kompanije poručuju da se menadžment Železare i “HPK Menadžment” ponašaju krajnje društveno odgovorno i da su im na prvom mestu interesi fabrike i Srbije, te da se ni jednim svojim postupkom, kao što je gašenje bilo koje od visokih peći, neće dozvoliti ugrožavanje tih interesa.

Peć, koja je inače nosi naziv peć 1 u rad je puštena posle više od četiri godine od gašenja. U “Železari” je radila visoka peć 2.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik “Železare”, američki “JU Es stil”, ugasio 2011. godine.

Od pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana da bi proizvodnja bila potpuno stabilizovana, posle čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.