U toku su kontrole porekla voća i povrća na kvantaškim i zelenim pijacama


22. maj 2014. DRUŠTVO – U cilju sprovođenja preporuka Instituta za javno zdravlje, kada je reč o upotrebi primarnih poljoprivrednih proizvoda koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavlja intezivne kontrole i sprovodi sve potrebne mere iz svoje nadležnosti, kako u poplavljenim područjima tako i u ostalim delovima Republike Srbije.

U toku su kontrole porekla voća i povrća na kvantaškim i zelenim pijacama.

Uspostavljena je puna saradnja sa kriznim štabovima u cilju pravovremenog obaveštavanja stanovništva a posebno poljoprivrednih proizvođača. Inspekcija aktivno obilazi ugrožena područja, prikuplja podatke, informiše poljoprivredne proizvođače o preporukama Instituta za javno zdravlje i nalaže sprovođenje potrebnih mera.

Na terenu se preduzimaju mere kako na osnovu informacija prispelih iz kriznih štabova, ali i po pozivu građana.

Podsetimo, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, juče je na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje upozorila poljoprivredne proizvođače koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrednih kultura koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa i ne koriste ih za ishranu u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti.

Izvor: smederevo.org.rs