U susret festivalskoj završnici


10. jul 2015 – KULTURA – Pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, drugi po redu, danas ulazi u završnicu. Nakon odigrane četiri predstave, u drevnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, publici je ostalo da odgleda još jednu predstavu u takmičarskoj konkurenciji. Pred pozorišnom publikom, koja dostiže brojku i do hiljadu, večeras će biti odigrana još jedna predstava sa Večernje scene Pozorišta „Boško Buha“. Četiri virtouzna glumca, mlađe generacije i velike popularnosti, Viktor Savić, Andrija Milošević, Goran Jevtić i Anastasija Mandić, u komadu „39 stepenika“ Patrika Barloua, zajedno tumače četrdesetak različitih uloga iz špijunskog romana Džona Bakena i trilera Alfreda Hičkoka, na osnovu kojih je nastao scenario za ovaj duhoviti pozorišni komad. Publika može da očekuje urnebesnu špijunsku triler komediju. Predstavu je režirao Vladimir Aleksić.

A sinoć su na sceni Despotovog dvora briljirali glumci Narodnog pozorišta iz Leskovca, u predstavi „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Jovice Pavića. Izvodeći delo u kome je akcenat stavljen ne na radnju, već na emocije, doživljajni svet, raspoloženja i njihove mene, glumci su do potresnosti dočarali dramu Čehovljevih junaka, vezanu za pitanja umetnosti i iskustvo ljubavi. Vrućine koje su prethodnih dana i večeri, u sadejstvu sa brojnim članovima glumačkih ansambala i velikim brojem gledalaca, činile Mali grad Smederevske tvrđave, najtoplijim mestom za ljubitelje boginje Talije, sinoć su minule i donele svežinu koja se ukomponovala u izvođenje jednog tako kompleksnog dramskog dela. Očigledno, uspešno, priroda sa svoje strane, glumci svojim izražajnim sredstvima podešenim na najvišem nivou, držali su pažnju smederevske publike dva i po sata, a zatim ih je ta ista publika, tri puta vraćala na poklon, što je bio jedinstven slučaj u dosadašnjem toku festivala.

Suzana Grujić, glumica Narodnog pozorišta Leskovac, koja u „ Galebu“ tumači lik Irine Nikolajevne Arkadine, glumice, ukazala je na to da je za ansambl leskovačkog pozorišta učešće na „Teataru u tvrđavi“ značilo i prvo iskustvo igranja znamenitog Čehovljevog komada na otvorenom, ali i, prema njenom sećanju, prvo igranje na otvorenom uopšte, koje iziskuje prilagođavanje situaciji. „Pre svega, mnogo mi je drago zato što se publika odazvala u ovolikom broju, jer zaista je prelepo kada igrate pred punim tribinama ljudi koji prate dešavanja. Vidim da je publika dobro reagovala sudeći po aplauzu i komentarima posle predstave“, rekla je Suzana Grujić.

Poslednje festivalsko veče, 11. jula biće u znaku programa svečane dodele nagrada, prve reprize predstave „Duge noći i crne zastave“ i muzičke završnice za koju će se postarati jedan od najboljih rok bendova sa domaćih prostora Generacija 5.

U konkurenciji za tri nagrade na „Teatru u tvrđavi“, pored predstava „Galeb“ leskovačkog Narodnog pozorišta i „39 stepenika“ beogradskog pozorišta „Boško Buha“, nalaze se i „San letnje noći“ iz istog pozorišta, „Ženidba i udadba“ Pozorišta na Terazijama i ,„Duge noći i crne zastave“, festivalska koprodukcija Niša, Šapca i Smedereva. Nagrade koje su ustanovljene prošle godine podsećaju nas na istorijski i kulturni identitet Smedereva i dostojanstvo nekadašnje prestonice, a to su nagrada MLADA NADA (statueta sa likom Mare Branković), nagrada za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA (statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE (statueta Tvrđave). Prve dve nagrade dodeljuje stručni žiri u kome su ove godine: Branka Pujić, dramski umetnik i predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Tamara Dragičević, dramski umetnik, i Ferid Karajica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a o trećoj će odlučiti publika.

Kako su ulaznice za sve festivalske dane unapred rasprodate, čak i dodatna sedišta, koja su naknadno puštena u prodaju, prva četiri dana festivala predstave je gledalo više od 3.500 gledalaca. Organizacioni odbor festivala doneo je odluku da, u subotu od 23 sata, ulaz na koncert grupe Generacija 5 bude slobodan.