U Smederevu SNS još daleko od vlasti


21. mart 2013. DRUŠTVO – Prekompozicija vlasti u opštinama ne ide baš po notama koje je zacrtala vladajuća koalicija na republičkom nivou. Iako je do kraja februara bio rok da se u više od 20 opština ustoliče savezi po ugledu na onaj koji vodi državu, još se nije mnogo odmaklo.

Osim Beograda, gde još nema formalne incijative za svrgavanje demokrata, naprednjaci, socijalisti i regionalisti Mlađana Dinkića nikako da sklope kockice u Šapcu, Smederevu, Somboru, Ivanjici, Knjaževcu, Prijepolju, Kniću, Kikindi, Kladovu…

Planirano je da se u tim mestima uglavnom ”izmakne tepih” partiji Dragana Đilasa, ali se ponegde, čak, i partneri međusobno sapliću, kao, recimo, u Bačkoj Palanci. Tamo su naprednjaci u sredu izbacili iz koalicije SPS i sklopili pakt sa DS i DSS.

– I dalje insistiramo da se lokalne vlasti upodobe sa onom u državi, ali postoje opštine gde za to praktično nema uslova. Evidentno je da u nekim mestima moramo da pojačamo saradnju između odbora stranaka vladajuće koalicije. Naša stranka će tražiti deo odgovornosti tamo gde smatramo da može bolje da se radi. Ali, u opštinama u kojima građani mnogo više veruju drugima, nećemo insistirati na preuzimanju vlasti – kaže za ”Novosti” Radomir Nikolić, šef izvršnog odbora naprednjaka.

Branko Ružić, prvi čovek IO SPS, uverava nas da njegova partija nije kočnica za preslikavanje vlasti.

– Kao korektni partneri činimo sve da se dogovor sprovede u delo. Ali, i pored nesporne političke volje, u nekim sredinama postoje matematički limiti za to. Slučajevi kao u Bačkoj Palanci ne doprinose procesu i verujem da će ta greška vrlo brzo biti ispravljena.

Iz URS poručuju da oni nikada nisu bili prepreka i da su za ”preslikavanje” vlasti spremni u svim opštinama gde je dogovor sa partnerima moguć.

– Naš prioritet je da se gradovi i opštine razvijaju, a da lokalni lideri dobiju šansu – rekao nam je Marko Selaković, portparol ”regionalista”.

Koliko je komplikovano sklapanje lokalnih mozaika po republičkom šablonu, najbolje se vidi u Šapcu. Tamo kormilo drže grupe ”Zajedno za Srbiju” i ”Zapadna Srbija”, koje čine odbornici otcepljeni od DS, odnosno URS.

Opozicija u kojoj su SNS, DS, ”Preokret”, DSS i SPS sakupila je pre neki dan dovoljno potpisa za smenu vlasti, ali su Čedini i preostale demokrate iznenada povukli svoje ”parafe”, pa je pokušaj propao.

– Većina za smenu vlasti postoji, ali ne postoji politički dogovor.

Tako nam je Dragan Tomić, prvi čovek SNS u Šapcu, objasnio u čemu je čivija u gradu ”čivijaša”.

Izvor: Večernje novosti