U nedelju izvlačenje dobitnika knjiga


10. septembar 2015. KULTURA – U nedelju 13. septembra u 21.00 sat, pre početka projekcija filma „Čudna šuma“, u Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, dvoje najsrećnijih gledalaca filmova prošlog meseca, dobiće po jedan primerak romana „Farenhajt 451“ i „Priče o crvenom sirku“, koje poklanjaju Izdavačka kuća Laguna i Centar za kulturu. Potencijalni dobitnici su svi oni koji su u toku prethodnog meseca (avgust) na poleđini kupljene bioskopske ulaznice čitko upisali svoje ime i prezime i kontakt telefon, i po završetku filma ubacili u kutiju ispred Bioskopske dvorane.

Filmski vikend u Centru za kulturu, 12. i 13. septembra, nudi dva filma za decu i tinejdžere i jedan za odraslu publiku. Od 17.00 sati sinhronizovanu avanturu „Toma Palčić i čarobno ogledalce“ koja vodi u magični svet, u kome mali ali veoma hrabri Toma Palčić kreće u avanturu svog života sa ciljem da oslobodi kraljevstvo od čarolije i osvoji ruku prelepe princeze. U terminu od 19.00 sati je film „Nevidljivi dečak“ o dečaku Majklu čija najuzbudljivija avantura počinje jednog dana kada se pogleda u ogledalo i shvati da je nevidljiv. U terminu od 21.00 sat na repertoaru je srpsko-mađarska produkcija „Čudna šuma“, u kojoj jednu od glavnih uloga tumači srpski glumac Nenad Jezdić. Cena ulaznice je 200 dinara. Info tel. 064/8295345.

Laguna i Centar za kulturu nastavljaju da nagrađuju bioskopske gledaoce novim filmovanim romanima i u septembru, kada će biti podeljene knjige „Borilački klub“ Čaka Palahnjuka i „O miševima i ljudima“ dobitnika Nobelove nagrade Džona Stajnbeka.

Kultni pisac novog talasa američke književnosti Čak Palahnjuk objavio je „Borilački klub“ 1996. godine. Moćan, mračan i originalan roman, koji razotkriva ono što se krije u srži našeg modernog sveta, priča je o tridesetogodišnjaku koji se bori sa insomnijom i pokušava da je se reši na razne načine. Upoznaje misterioznog Tajlera Derdena sa kojim će osnovati andergraund borilački klub kao radikalnu psihoterapiju. Dejvid Finčer je 1999. godine snimio kultni film zasnovan na istoimenom romanu Čaka Palahnjuka, a uloge tumače Edvard Norton, Bred Pit i Helena Bonam Karter.

Roman „O miševima i ljudima“ je jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Stajnbeka, a dobio je i Pulicerovu nagradu. To je dirljiva priča o prijateljstvu između dva muškarca u doba Velike depresije. Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um sasvim malog deteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost. Prva verzija filma je snimljena 1939. a druga je iz 1992. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Gari Sinajs, koji je i režirao i Džon Malkovič.