U “igri” za Železaru pet stranih kompanija


15. avgust 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Za privatizaciju Železare Smederevo, prema najavama premijera Aleksandra Vučića, zainteresovano je pet stranih kompanija: ruski Crveni oktobar, britansko-austrijski fond Vestvud, indijski Mital stil, američka Esmark stil grupa i Junajted grupa sa sedištem u Luksemburgu.

Fabrika specijalnih čelika Crveni oktobar jedan je od najvećih proizvođača kvalitetno valjanih specijalnih vrsta čelika za auto, avio, hemijsku, naftnu, energetsku industriju i mašinogradnju, navedeno je u saopštenju, a deo je velike ruske kompanije Uralvagon Zavod.

Crveni oktobar (Krasnij oktjabr), jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika, a beogradski mediji pisali su ranije da je reč o najizglednijem kupcu smederevske Železare.

Fabrika Crveni oktobar je deo korporacije Uralvagonzavod, koja je i ranije važila za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje posrnule srpske čeličane. Direktor te ruske kompanije se još u aprilu sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom iskazao interesovanje za srpsku čeličanu.

Kompanija Volgogradska čeličana Crveni oktobar jedan je od najvećih proizvođača čelika za auto i avio industriju, kao i hemijska, energetska i naftna postrojenja u Rusiji.

Kompanije je osnovana pre 116 godina, a danas ovaj gigant drži 30 odsto ruskog tržišta čelika i u 30 zemalja izvozi 900 vrsta i marki čelika.

Kompanija Mital stil, u vlasništvu Lakšmija Mitala poznatog “kralja čelika“ rodom iz Indije, koji važi za petog najbogatijeg čoveka na svetu.

Kompanija Mital stil ima sedišta u Holandiji i Velikoj Britaniji, a vode je trojica braće – Lakšmi, Pramod i Vinod Mital.

Lakšmi je glava porodice i, prema cacsopisu “Forbs“, težak je oko 25 milijardi dolara, što ga čini petim po bogatstvu u svetu. Mital upravlja čeličanama u pet zemalja Evrope, Afrike, Indije i oblasti Pacifika. Godišnje se u ovim fabrikama proizvede više od 20 miliona tona čelika.

U vlasništvu indijske braće je i najveći svetski proizvođač čelika Arselor Mital. Širenje na srpsko tržište Mital je započeo kupovinom kraljevačke fabrike Magnohrom.

Za Železaru Smederevo zainteresovan je i britansko-austrijski fond Vestvud (Westwood Financial Advisory), koji prema tvrdnjama bečkog ekonomskog dnevnika Virtšaftsblat razmatra mogućnost investicije u Železaru Smederevo.

Vestvud fond sa sedištem u Londonu i Beču namerava da investira do 450 miliona dolara u železaru, da modernizuje postrojenje za galvanizaciju u Smederevu, čime bi ono moglo postati dobavljač za kompaniju Fijat, koji do sada nije bio zadovoljan kvalitetom isporučenih delova, te nije bilo nikakve saradnje.

Za kupovinu čeličane u Smederevu zainteresovana je i Esmark stil grupa, koja je ćerka firma američke Esmark korporacije iz Čikaga.

Esmark stil grupa je treći proizvođač čeličnih ploča u SAD, i jedna od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika, a poseduje više postrojenja za preradu čelika.

Delegacija Esmark stil grupe, krajem jula ove godine boravila je u Železari Smederevo, a delegaciju je predvodili su je neki od bivših rukovodilaca kompanije Ju- Es stil, nekadašnjeg vlasnika srpske čeličane. Mesec dana pre toga, u junu ove godine, u Železari je boravila delegacija koju je predvodio Džon Gudiš, bivši prvi čovek Ju-Es stila, koji je u penziji, i radi kao konsultant za Esmark stil.

Među zainteresovanima je i Junajted grupa, kompanija osnovana 2008. godine u Luksemburgu, koja najveći deo imovine poseduje u Rusiji i Češkoj.

Iza nje stoji ruski kapital, a predsednici kompanije, Gor Čudopolov i Igor Šamis, koji inače važe za osobe bliske Kremlju, već su viđeni u nekoliko navrata u Beogradu, gde su u vladi razgovarali upravo o preuzimanju srpske Železare.

Ta kompanija je još pre dve godine pominjala kao zainteresovani kupac, ali da je do pravih kontakata došlo tek nedavno.