U Centru za kulturu od ove nedelje u toku je upis novih polaznika za tečajeve


15. septembar 2014. KULTURA – U Centru za kulturu od ove nedelje u toku je upis novih polaznika za tečajeve u sezoni 2014/2015. godina.

U Studiju baleta, koji najduže postoji u Centru za kulturu Smederevo, uči se klasičan i moderan balet, a polaznici redovno nastupaju na koncertima u svom gradu i odlaze na gostovanja. Od prošle godine ima i svoju mažoret grupu, koja će i ove godine nastupiti u okviru tradicionalnog svečanog defilea na 127. Privredno-turističkoj manifestaciji „Smederevska jesen“, u petak 19. septembra od 17.00 časova. Svi zainteresovani za baletsku igru su nam dobro došli, a prva dva časa su besplatna. Najstariji baletski studio u gradu vodi Jelena Dobrić, profesor baleta iz Beograda.

Informativni čas za nove polaznike Muzičko-horske radionice i hor „Vilenjaci“, biće održan u ponedeljak 22. septembra u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu, sa početkom u 19.00 časova. U okviru ovog tečaja polaznici imaju priliku da upoznaju sopstvene muzičke sposobnosti, stvaraju melodije i ritmičke figure, zajednički pevaju, sviraju i igraju uz muziku. Takođe im je omogućeno upoznavanje različitih stilova i žanrova, tradicionalne muzičke baštine i sviranje na dečijim muzičkim instrumentima. Prvi čas je besplatan. Radionicu vodi: Lidija Janković, diplomirani teoretičar muzike. Hor „Vilenjaci“ nastupa na Gradskom trgu u nedelju 21. septembra od 13.00 časova u okviru programa 127. „Smederevske jeseni“.

Istog dana, ali u Vežbaonici 120, sa početkom u 20.00 časova, javnim časom počeće sa radom Studio mode za manekene i fotomodele, za zainteresovane devojčice i dečake, ali i devojke i mladiće, koji vodi dugogodišnji instruktor Aleksandra Sandra Vuković, a novi polaznici mogu da im se priključe. I ovde je prvi čas besplatan. Studio mode za manekene i fotomodele nastupa sa koreografijom „Princeze crne plastike“ na Gradskom trgu u subotu 20. septembra od 14.00 časova u okviru programa ovogodišnje „Smederevske jeseni“.

Javnim časom u utorak 23. septembra u 18.30 časova u Vežbaonici 120 počinje nastava Studija crtanja i slikanja. Tečaj je namenjen deci uzrasta od 6 do 14 godina. Za sve one koji vole da slikaju i crtaju, za sve one koji žele da nauče da slikaju i crtaju, i za sve one koji su talentovani za slikanje i crtanje. Polaznici će učiti o primeni materijala, tehnika i tehnologija, kao i primeni likovnih elemenata (linija, površina, valer, tekstura, prostor, kompozicija, perspektiva, proporcije, boje i kontrast). Garantovan je individualan i metodički pristup svakom pojedincu, a biće organizovani kolektivni i individualni radovi i izložbe. Nastava se održava dva puta nedeljno po dva školska časa, a realizuju je Nemanja Arsić, akademski slikar i asistent Dijana Andrejić, takođe akademski slikar. Pozivamo vas da nam se pridružite!

Za decu osnovnoškolskog uzrasta u Centru za kulturu postoji i Studio glume. Gluma se uči kroz vežbe koordinacije, koncentracije, akcije i reakcije, vežbe dikcije, vežbe govornih radnji, vežbe pokreta i osećanja, vežbe imitacija i improvizacija. Informativni čas za novu sezonu održaće se u četvrtak 25. septembra u Koncertnoj dvorani u 19.30 časova. Nastava počinje 29. septembra, a prva dva časa su besplatna. Instruktor je Nevena Rakočević, glumica i reditelj pozorišta „Kreativni haos“ iz Smedereva.

U Centru za kulturu postoji i Otvoreni likovno-grafički atelje, u okviru koga radionicu vodi mr Vlasta Filipović, vajar.

U Vežbaonici 113 smederevskog Centra za kulturu može da se vežba i joga. Joga vam pomaže da živite zdravije, budete srećniji, naučite da se psihički opustite, podmladite, da budete vitkiji i elastični. Instruktor hata joge je Jelena Kadenić iz Beograda. Joga se vežba dva puta nedeljno, a upis novih polaznika je svakodnevan.

I nakraju nešto novo u Centru za kulturu, jedinstvena prilika za sve ljubitelje gitare u Smederevu. Gitar Art Festival, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Centar za kulturu Smederevo pozivaju zainteresovane na promociju Kreativnog Kursa Gitare, u okviru koje će se obaviti upis u novu školsku godinu. Ambasada SAD u Beogradu obezbedila je 10 kompleta gitara koji će polaznici moći da koriste za vreme trajanja kursa. Promocija će se održati u Koncertnoj dvorani, u utorak 16. septembra sa početkom u 20 časova. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je u protekle dve godine donirala više od 160 kompleta gitara u 15 gradova Srbije polaznicima Kreativnog Kursa Gitare, koji rade po licenci Indijana univerziteta. Kroz ovaj projekat prošlo je više od hiljadu polaznika, a sugrađani bez obzira na godine imaju mogućnost da na kreativni način nauče da sviraju gitaru, ali i da uživaju u koncertima sjajnih gitarista kao što je Danijel Markes, brazilski virtouz na klasičnoj gitari, koji će posle promocije održati koncert. Svako će prosvirati! Bez izuzetka. Očekujemo vas. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.