Tvrđava teatar: Umetnost pod vedrim nebom


08. jul 2013. KULTURA – Smederevo će od 14. do 20. jula biti domaćin međunarodnog pozorišnog festivala „Tvrđava teatar“. Festival, koji se ove godine održava po peti put, otvoriće hrvatski dramski pisac Ante Tomić, a prve večeri publika će biti u prilici da vidi predstavu „Pjer ludak“, u izvođenju Teatra Maska iz Bukurešta. Tokom narednih nedelju dana na sceni u dvoru despota Đurđa biće izvedeno osam predstava domaćih pozorišta.

Prvo će u ponedeljak 15. jula nastupiti Šabačko pozorište sa „Mladim Staljinom“, u režiji Nebojše Bradića. Dan kasnije ansambl Akademije umetnosti iz Beograda izvešće Ibzenovog „Per Ginta“ u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović. Umetnička radionica Teatra Mimart izvešće potom na smederevskom centralnom Gradskom trgu performans „Snoviđenje grada“ u okviru pratećeg programa, a iste večeri u Malom gradu Tvrđave u glavnom festivalskom programu Narodno pozorište iz Subotice igraće „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Ante Tomića u režiji Snežane Trišić.

Sledi „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u izvođenju užičkog Narodnog pozorišta, čiju režiju potpisuje Iva Milošević, zatim i „Opera ultima“ Novosadskog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića.

Poslednjeg dana festivala nakon dodele nagrada biće igrana „Zvezdana prašina“ Duška Kovačevića, u izvođenju Zvezdara teatra.

Na festivalu se dodeljuju četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri će takođe, ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probudila interesovanja u nekom posebnom segmentu, dodeliti i specijalnu nagradu. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva. O njima će odlučivati tročlani žiri u kojem su Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Branislav Nedić, dramaturg i Miloš Jagodić, reditelj.

Festival “Tvrđava teatar” osnovan je 2009. godine kao odgovor na izraženu potrebu umetnika i publike u Srbiji, kao i posetilaca Srbije, za savremenim ambijentalnim predstavljanjem vrhunskih teatarskih postavki. Cena ulaznice za programe u Malom gradu Smederevske tvrđave je 300 dinara. Komplet ulaznica za sve programe je 1.500 dinara.

Izvor: akter.co.rs