Tužilac: Dokazana krivica gradonačelnice Smedereva


11. april 2014. HRONIKA – Izvor: Blic – U petak je u procesu gradonačelnici Smedereva dr Jasni Avramović, tužilaštvo iznelo završnu reč. Zamenik višeg javnog tužioca Aleksandar Kuzmanović rekao je kako smatra da je dokazano da je učinila produženo krivično delo primanja mita za omogućavanje sticanja invalidskih penzija na nelegalan način.

Predložio je da je sud oglasi krivom i kazni u okvirima koje zakon predviđa, što znači ne manje od dve godine zatvora, kao i da izrekne meru oduzimanja imovinske koristi stečene tim delom.

Tokom završne reči on je ponovio iskaze svedoka, bračnog para koji je posredovao u omogućavanju dobijanja nelegalnih invalidskih penzija, s obzirom da su pacijenti, saslušani kao davaoci mita, u međuvremenu odustali od iskaza kojima su prvobitno teretili doktorku.

– Viši javni tužilac je odustao od optužbe protiv dr Jasne Avramović i dr Živoslave Branković za krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Utvrdiće se da li postoji i delo primanja mita, jer je ono vezano za dobijanje penzija. Izvedeni dokazi ukazuju da nije izvršila to krivično delo i tražiću oslobađajuću presudu usled nedostatka dokaza – kaže branilac Avramoviće advokat Petar Petrov, a odbrana će imati priliku da završnu reč da 16. aprila.

Dr Avramović je u petak, posle završne reči tužioca, izjavila „da je proces politički montiran 2005. godine i da sve izjave svedoka i pisani materijalni dokazi govore da nema krivičnog dela primanja mita”, što će, kako je kazala, “odbrana izneti u završnoj reči i na taj način dokazati neosnovanost optužbe”.

Jasna Avramović je uhapšena u oktobru 2005. godine i u pritvoru je provela 29 dana. Suđenje joj je počelo u martu 2007. Tadašnje Okružno tužilaštvo ju je teretilo da je od 1999. do 2001. godine, u periodu kada je bila načelnik Infektivnog odeljenja smederevskog Zdravstvenog centra “Sveti Luka”, sačinjavala lažnu medicinsku dokumentaciju, omogućivši tako pravo na invalidsku penziju onima koji za to nisu imali uslova.

Jasna Avramović je od 2008. do 2012. bila zamenik, a posle izbora 2012. izabrana je za gradonačelnika Smedereva.