Tužan jubilej Železare


20. februar 2013. PRIVREDA – Izvor: B92, Beta – Železara Smederevo danas je obeležila 100 godina postojanja i stoleće industrije čelika u Srbiji.

Istorijat Železare i razvojni put predstavljeni su izložbom fotografija i dokumenata, počev od inicijative za osnivanje Srpskog akcionarskog rudarsko topioničkog industrijskog društva (SARTID) do danas.

Železara je jubilej dočekala sa jednom ugašenom velikom peći, a drugom na tihom hodu, u iščcekivanju stateškog partnera ili drugog rešenje države za nastavak rada.

Austrougarski STEG (Društvo državnih železnica), zajedno sa srpskim kapitalom, 20. februara 1913. uputio je ministru Narodne privrede molbu za osnivanje SARTID-a.

Sa srpske strane od viđenijih akcionara molbu je potpisao industrijalac i guverner Narodne banke Kraljevine Srbije Đorđe Vajfert.

Osnivanje SARTID-a odobreno je 10. maja iste godine, a 26. maja 1913. održan je osnivački zbor akcionara u Beogradu na kom je izabran Upravni odbor i predsednik Zbora.

Statutom je definisano ime novog akcionarskog društva – SARTID. Društvo je upisano u Registar prvostepenog trgovinskog suda u Beogradu 1. juna 1913.

Izložbom fotografija kroz najznačajnije godine razvoja predstavljena je tradicija fabrike i njeni zaposleni od 1913. do 2013. U Železari rade potomci nekadašnjih radnika, a i po četiri generacije ostaju verne fabrici.

Smederevska železara danas ima pogone u Radincu kod Smedereva, u Šapcu i Kučevu i u nadi da će uskoro ponovo pokrenuti proizvodnju čelika i nastaviti tradiciju staru jedan vek, danas slavi rođendan.

Danas je u Železari otvorena i izložba novina koje su u fabrici izlazile 60 godina.