Tunis: Marija na aparatima, život joj visi o koncu


18. jul 2014. HRONIKA – Izvor: Novosti – Svetozar Milošević, otac teško povređene turistkinje, i majka njenog supruga Koviljka Vasić putuju za Tunis. Posle teške operacije se osvestila, ali ima problema sa disanjem. Strahujem za njen život – kaže očajni Svetozar

Marija Milošević (34) iz Smedereva, teško povređena u nesreći u Tunisu, tokom izleta “Saharska avantura” u organizaciji agencije “Sanlajn travel” posle operacije i dalje je u teškom stanju.

– Na aparatima je, ima problema sa disanjem – očajan je otac Svetozar, kome je sada jedina misao i želja da što pre iz Smedereva ode u Tunis i vidi ćerku. – Strahujem za njen život. Nakon operacije se osvestila, ali je neizvesno kako će se oporavljati.

Marija, inače profesor engleskog jezika u Srednjoj ekonomskoj školi u Smederevu, nalazi se u bolnici u gradu Sus. Ima prekid kičmene moždine, i povrede trećeg i četvrtog pršljena, kaže otac. Lekari se bore za njen život, a zbog teških povreda, strahuju da će ostati nepokretna. Njen suprug Ivan Vasić je takođe operisan i oporavlja se. On je imao otvoreni prelom leve ruke, ali nije životno ugrožen. “Novosti” su sa njim ponovo obavile telefonski razgovor iz bolničke sobe i on nam je potvrdio da je dobro, ali da trenutno brine samo za Mariju.

– Video sam je danas. Bila je svesna, ali ne može da priča zbog aparata za disanje. Doktori mi ništa ne govore i nemam predstavu kakve su prognoze – ispričao je Ivan.

Marija i Ivan su u petak stigli u hotel u mestu Port El Kantaui, preko agencije “Sanlajn travel”. U nedelju su išli na safari, koji traje dva dana.

– Nas dvoje smo u ponedeljak otišli na izlet u pustinju sa većom grupom Srba – rekao je Vasić. – Sve je prošlo bez problema, a onda smo izašli na magistralni put i krenuli ka hotelu. Naš džip je malo zaostao za kolonom, pa je vozač ubrzao. Vozio je oko 100 kilometara na čas, a onda se u jednom trenutku okrenuo da nešto kaže putnicima. Već u sledećem momentu, kada je pogled vratio na put, ispred nas je bio parkirani kamion. Pokušao je da ga izbegne. Cimnuo je volan levo, a zatim desno i tada je automobil izgubio kontrolu.

Ivan kaže da je džip počeo da se prevrće i da se on od tog trenutka ne seća šta se tačno događalo. On je sedeo na suvozačevom mestu, a Marija iza njega.

Vest o nesreći Svetozar Milošević dobio je u ponedeljak.

– Moj zet je uzeo telefon od turističkog vodiča i prvo obavestio kuma u Smederevu – kaže Marijin otac. – Mi smo posle razgovarali sa vodičem, koji nam je rekao da se nesreća dogodila oko 10 časova, a u bolnicu su stigli tek oko ponoći, jer je udaljena 350 kilometara od mesta nesreće u pustinji.

On kaže da su nadležni u bolnici u Susu tražili dokaze o plaćenom osiguranju.

– Marija ima osiguranje, ali ja nisam uspeo da ga nađem kod kuće. Tri dan pre puta u Tunis vratila se iz Norveške, i imala je osiguranje. Ivanovo osiguranje su našli. Razgovarao sam sa našima u ambasadi, i oni su rekli da će novac biti uplaćen – kaže otac.
Marijin otac Svetozar ne zna koliko iznose troškovi lečenja, ali da je nezvanično saznao da je bolnički dan posle operacije za Mariju 150 evra dnevno, a za Ivana 50.

Majka Ivana Vasića, Marijinog muža, kaže da je bolnica za njegovo dosadašnje lečenje tražila 2.000 evra, a za Marijino 9.000 evra.

– Prvo nam je rečeno da će ukoliko se ne uplati 11.000 evra biti izbačeni iz bolnice. Odmah sam kontaktirala sa ambasadom, gde su mi kazali da je dogovoreno da će troškove platiti arapska kompanija koja je bila organizator izleta. Javili su nam i da će agencija preko koje su deca otišla u Tunis snositi troškove puta i našeg boravka tamo – kaže Koviljka Vasić.

Marijin otac i Ivanova majka će večeras krenuti za Tunis, a karte za let obezbedila je agencija. Oni će biti smešteni u blizini bolnice dok povređena Marija ne bude u stanju da je transportuju u Srbiju.

PRIORITET AGENCIJE

Nadležni u agenciji “Sanlajn travel” kažu da su povređeni putnici njihov prioritet broj jedan.

– Mi smo od prvog trenutka u kontaktu sa našom ambasadom, bolnicom i lokalnim vlastima – kažu u “Sanlajnu”. – Nastavljamo da vodimo računa o njima i naši vodiči su im svakodnevno na raspolaganju. Mi smo deo velike grupacije i trenutno preko nas letuju hiljade ljudi širom sveta, ali je povređeni bračni par naš prioritet.

Prijatelji Marije i Ivana iz Smedereva prikupljaju pomoć

– Do sada je prikupljeno oko 3.000 evra, akciju ćemo nastaviti danas i narednih dana, jer im je potreban novac – kaže jedan od prijatelja. Otvoreni su dinarski i devizni račun za pomoć Mariji Milošević i Ivanu Vasiću. Računi su otvoreni na ime Marijinog oca, Toze Miloševića. Dinarski račun: 160-5400101091046-23, Toza Milošević, Branislava Nušića 8/35, 1300 Smederevo, Srbija. Devizni račun: DBDBRSBG, Banca Intesa ad Beograd, Milentija Popovića 7b 11070 Novi Beograd, Republic of Serbia, IBAN RS35160543020066131484, Toza Milošević, Branislava Nušića 8/35, 11300 Smederevo, Srbija.