Tumačenje dela Vladana Radovanovića


02. jun 2012. KULTURA – Izvor: FoNet- Galerija savremene umetnosti Smederevo organizovala je juče autorsko tumačenje izložbe “Vokovizuel” Vladana Radovanovića.

Neobičnost autorovog verbalnog predstavljanja svojih dela, u dnevnom terminu, može se tumačiti izuzetnošću ove izložbe, koja pored Mrđana Bajića i Trećeg Beograda, predstavlja najznačajnije postavke sezone u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu.

Zainteresovanim posetiocima, o vokovizuelu i specijalnoj poetici vokovizuela, kroz prikazane slike, kompjuterske grafike i objekte, govorio je autor Radovanović.

Radovanović je u svom obimnom stvaralačkom opusu obuhvatio više umetničkih disciplina. To su, pre svega, književna, plastička i muzička. Može se tvrditi i da je od samog početka vrlo sistematično ispitivao sve mogućnosti njihovog delovanja u pokušaju da stvori nove modele sinteze, ne zbog izražajne nedovoljnosti navedenih jednomedijskih disciplina, nego iz potrebe za stvaranjem i u domenu višemedijskog.

Umetnik je istovremeno istraživao njihovo prožimanje i njihovo naporedo delovanje, stvarajući jedan model u kome su se brisale granice ne samo između rodova umetnosti, već i između drugih oblasti intelektualnog delovanja.

Sve “ono što leži između unutrašnjih čula” bilo je predmet njegovog interesovanja u cilju postizanja “središnog u širem smislu”. Iz toga su nastali zapisi i crteži snova 1953, kao prvi oblik bavljenja višemedijskim.

Takođe, ono što zadovoljava avangardne kriterijume, u smislu prvog javnog isticanja određene teorije ili stava, kada govorimo o radu Radovanovića je njegovo postavljanje jedne opšte teorije koja je pokrila sve oblasti vokovizuelnog delovanja, čije poreklo, u najmanju ruku, potiče još od kraja četvrtog veka pre nove ere, navela je kustos izložbe Nataša Radosavljević Kuzmanović.