Trovali ljude falš rakijom


28. maj 2011. HRONIKA – Uhapšena grupa zbog ilegalne proizvodnje žestokih pića sumnjivog kvaliteta. Prodali 500.000 litara “brlje” pod imenima poznatih domaćih brendova

Smederevska policija uhapsila je četvoročlanu kriminalnu grupu, osumnjičenu za ilegalnu proizvodnju pola miliona litara alkoholnih pića opasnih po zdravlje ljudi. Oni su u poslednje tri godine na srpsko tržište isporučili 500.000 litara žestokog pića, u vrednosti od oko milion evra. Policija je uhapsila Milana Đurića (50), Dragoljuba Jovanovića (49), Marka Miloševića (31) iz Smedereva i Zorana Miloševića (25) iz Velike Plane.

Đurić i Jovanović osumnjičeni su za proizvodnju i flaširanje “brlje” u dva ilegalna pogona. U kući u Petrijevu, Milan Đurić, vlasnik više trgovinskih radnji u Smederevu, instalirao je opremu za proizvodnju. Drugi pogon se nalazio u okviru SZTR “Lion”, čiji je suvlasnik Jovanović. Oni su na flaše lepili lažne akcizne markice i etikete.

– Proizvodili su falsifikate “Rubinovog” vinjaka, “stomaklije” “Prokupac” a. d, Gorkog lista “Bio-sad” iz Subotice, kao i lozovače i šljivovice, vina “smederevka”, “ždrebac” Čoka. Pića su kao originalna prodavali na teritoriji Srbije, kaže izvor “Novosti” u policiji.

Falsifikati originalnih etiketa poznatih srpskih proizvođača štampani su u štamparijama “Men ing sistem” Marka Miloševića i “Mozaik” Zorana Miloševića. Đurić je, navodno, nabaljao etil-alkohol od preduzeća “Alpis” iz Kovina, mešao ga sa vodom i dodavao veštačku boju i aromu.

Ispitivanje zdravstvene ispravnosti zaplenjenog alkohola, po nalogu Republičke poljoprivredne inspekcije, pokazalo je da je rakija nebezbedna po zdravlje ljudi.

Policija navodi da je ova grupa, od 2007. godine do hapšenja, proizvela 500.000 litara pića, u vrednosti od 100 miliona dinara, i oštetila budžet države za oko 50 miliona dinara neplaćanjem poreza i PDV-a.

ILEGALNI POGONI

* 1.884 litara etil-alkohola

* 621.450 lažnih etiketa

* 15.000 lažnih akciznih markica

* 7.705 litara žestokog pića

* 13 cisterni za skladištenje rakije

* 4.950 litara belog vina

* 42.000 zatvarača za flaše