Tribina „Razvoj rok kulture u bivšoj Jugoslaviji“


09. jun 2016. KULTURA – Petar Peca Popović, jedna od najistaknutijih ličnosti domaćeg rok novinarstva i rok kritike, biće gost Centra za kulturu Smederevo u petak, 10. juna, kada će govoriti u okviru programa „Razvoj rok kulture u bivšoj Jugoslaviji“. I sam učesnik u stvaranju, afirmaciji i profilisanju rok kulture na domaćem terenu, sklon da o rokenrolu govori kao o idealu, velikom snu i vapaju za boljim svetom, Peca Popović će, na osnovu bogatog ličnog i profesionalnog iskustva, predstaviti na koji način se i sa kojim sadržajima, muzički, duhovno, vrednosno razvijala rok kultura na prostorima bivše Jugoslavije. Publika će moći da čuje u čemu se sastoji revolucionarni značaj pojave rokenrola, koje su, prema Popovićevom mišljenju, ključne tačke u istoriji jugoslovenskog roka, kroz kakve oblike i autorske izraze se potvrđivao, koji momenti u razvoju rok kulture su ostavili trajne, neizbrisive tragove u vremenu i uticali na samosvest pripadnika čitavih generacija.

Petar Popović je bio je urednik najtiražnijih listova u istoriji jugoslovenske rok periodike (Džuboks i Rock). Učestvovao je u organizaciji nekih od najvećih muzičkih događaja u Beogradu, u Zagreb i Skoplje odveo je najveće muzičke karavane u 20. veku. Sarađivao je sa brojnim rok bendovima (YU grupa, Smak, Bijelo dugme, EKV, Partibrejkersi…) Bio je urednik PGP RTS-a, prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ-101 Radio Beograd. Autor je najduže dokumentarne rok serije Televizije Beograd- „Rokumenti“. Autor je knjiga „Rokopisi“ i „Biti rokenrol“ (u koautorstvu sa Mihajlom Pantićem).

Urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu i moderator tribine je Marko Cvetković. Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.