Tribina “Književnost i strip”


29. septembar 2016. KULTURA – Oktobarskoj programskoj ponudi Centra za kulturu Smederevo pripada tribina „Književnost i strip“ koja će se održati u sredu, 5. oktobra u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati. Na tribini posvećenoj knjiženosti i stripu će se sa Pavlom Zelićem, piscem i scenaristom serijala „Družine Dardaneli“, ali i većeg broja priča, kao i romana „Peščana hronika“ (Laguna, 2013.) razgovarati o njegovom stvaralaštvu, i, uopšte, o odnosu ove dve umetnosti. Pored značajnog broja književnih dela koja su širom sveta adaptirana u devetoj umetnosti, primetan je sve veći upliv vizuelnog, stripovskog pripovedanja na poetiku značajnih inostranih, ali i pisaca sa ovih prostora, najčešće stvaralaca koji su istovremeno i autori stripova, ali ne samo njih.

„Družina Dardaneli“, koji potpisuju Zelić i crtač Dragan Paunović je već sa prvim albumom „Poljubac leptirice“ (System comics, Beograd, 2011.), izazvala ogromnu pažnju na regionalnoj strip sceni, ali je i birana na liste najboljih svetskih stripova, bila predmet naučnog rada, pa čak adaptirana i u radio dramu. Sa nastavkom, „Zločin na Svetskoj izložbi“ (2016), lestvica je podignuta još više, pa je on najpre promovisan na velikoj izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a zatim i na više desetina izložbi i tribina u našoj zemlji.

Ovaj strip serijal predstavlja uspešan eksperiment u kojem su književni junaci iz klasika srpske i evropske književnosti kao što su Hajduk Stanko, Vukašin Katić, Koštana, Karađoz, grof Vronski, Dama s Kamelijama, Old Šeterhend, Jozef K., Dobri vojnik Švejk, Raskoljnikov, Jovanča Micić, Fantom iz Opere i mnogi drugi preneseni u ukronijsku postavku i avanturistički zaplet. Zadovoljavajući kako mlade čitaoce, koji se na ovaj način upoznaju sa junacima iz lektire kako bi ih prihvatili i bili inicirani da ih pročitaju i u originalnim delima, ali i poznavaoce stripa i drugih umetnosti koji dobijaju visoko izražajni crtež i bezbroj referenci na velika dela, „Družina Dardaneli“ postiže da bude intrigantna svima, i primer je kvalitetne sinergije literature i stripa.

Zainteresovani će moći da kupe strip izdanja kuće „System comics“ po sajamskim cenama.