Treći dan festivala „Teatar u tvrđavi“ pred 900 gledalaca


09. jul 2015. KULTURA – Treći dan pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“, u sredu 8. jula, bio je poseban doživljaj za nešto više od 900 gledalaca u raskošnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, kada je izveden mjuzikl „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića, rodonačelnika srpske komediografije. Predstavu je izvelo beogradsko Pozorište na Terazijama, jedino muzičko pozorište u Srbiji, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Predstava je urađena kao prvi mjuzikl koji je komponovao naš eminentni muzičar Momčilo Bajagić Bajaga. U glavnim ulogama igrali su Ljiljana Stjepanović, Duško Radović, Mirjana Mina Lazarević i drugi.

Da je festival „Teatar u tvrđavi“, koji se odvija na dvoru despota Đurđa Brankovića, značajan motiv za gledaoce, ali i izazov za glumce, svedoče i utisci prvakinje Pozorišta na Terazijama, glumice Ljiljane Stjepanović, koja kaže da je ono što je prvo primetila i zbog čega joj je posebno drago, veliki odziv ljudi, i da su organizatori dodali dosta stolica.

– „Publika je fantastična, vidim da su na kraju ustali svi da nas pozdrave, što znači da im se dopala predstava.“

Stjepanovićeva je dodala da, su uprkos visokoj temperaturi, glumci izneli predstavu u komplikovanim kostimima i pod jakom šminkom.

– „Sve u svemu, drago mi je da je publika dobro reagovala, da su lepo prihvatili, i da su svi zadovoljni otišli sa ove predstave“ – kazala je popularna glumica.

Stjepanovićeva odlazi iz Smedereva očarana prostorom, za koji kaže da je fascinantan i jedinstven u Srbiji.

Ljiljana Stjepanović, koji je čest i rado viđen gost u Smederevu, dobitnica „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru“ 2009. godine, na „Nušićevim danima“, odlazi iz Smedereva sa nadom da će se brzo ubrzo ponovo u njega vratiti i predlaže da se uvedu još neki festivali, jer prostor Smederevske tvrđave nudi toliko mogućnosti, i za ples, i za glumu, i za muzičke događaje i za kabaretske predstave.

Večeras je na programu festivala predstava „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovice Pavića i izvedbi umetnika iz leskovačkog Narodnog pozorišta. Predsednik organizacionog odbora festivala „Teatar u tvrđavi“ Radoslav Pavlović, dramski pisac, posebno preporučuje ovu predstavu smederevskoj pozorišnoj publici:

– „Tako snažnu predstavu, tako uzbudljivu i tako punu osećanja, suza, besa, tuge, nostalgije, u Čehovu nikada gledao nisam.“

Do kraja festivala u Smederevu, publika će sutra moći da vidi još jednu predstavu sa Večernje scene Pozorišta „Boško Buha“, „39 stepenika“ po komadu Patrika Barloua, adaptaciji romana Džona Bakena i filma Alfreda Hičkoka, a u režiji Vladimira Aleksića. Poslednje festivalsko veče, 11. jula biće u znaku programa svečane dodele nagrada, prve reprize predstave „Duge noći i crne zastave“ i muzičke završnice za koju će se postarati jedan od najboljih rok bendova sa domaćih prostora Generacija 5.

Sve predstave koje će se igrati na „Teatru u tvrđavi“ uključene su u takmičarsku konkurenciju. Biće dodeljene tri nagrade, ustanovljene prošle godine, koje nas podsećaju na istorijski i kulturni identitet Smedereva i dostojanstvo nekadašnje prestonice: nagrada MLADA NADA po oceni stručnog žirija (dobitniku je namenjena statueta sa likom Mare Branković), nagrada za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA (dobitniku pripada statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE o kojoj sud donosi publika, a nagrađenome se dodeljuje statueta Tvrđave.

Stručni žiri koji će vrednovati predstave i glumačko umeće ove godine čine: Branka Pujić, dramski umetnik i predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Tamara Dragičević, dramski umetnik, i Ferid Karajica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ulaznice za poslednje dve predstave su rasprodate, kao i za one pre njih, ali se organizatori trude da svako veče dodatnim stolicama i klupama, omoguće svakom zainteresovanom gledaocu da uživa u pozorišnoj čaroliji ispod vedrog neba, među zidinama srednjovekovne Smedervske tvrđave“. Prva tri dana festivala predstave je gledalo približno 3.000 gledalaca.