Transparentan proces izbora strateškog partnera


18. avgust 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Generalni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković potvrdio je danas da su za privatizaciju tog preduzeća zainteresovane inostrane kompanije.

Bojković je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da će radna grupa u Vladi Srbije predočiti opcije koje su dobre za privatizaciju i da su interesovanje pokazali strateški partneri, koji se već decenijama bave proizvodnjom čelika i investitori koji to vide kao jednu mogućnosti za profit u toj oblasti.

Generalni direktor Železare Smederevo je precizirao da Železara proizvodi trenutno od 50.000 do 55.000 tona čelika na mesečnom nivou, da radi sa jednom visokom peći i koristi oko 60 do 65 odsto svojih kapaciteta jedne visoke peći, odnosno oko 35 odsto svojih ukupnih kapaciteta.

Bojković je naveo da na tržištu postoji tražnja za 130.000 – 140.000 tona proizvoda Železare, a da je za takvu proizvodnju potreban veliki obrtni kapital i ulaganje dodatnih oko 250 – 300 miliona dolara.

On je ukazao da postoji problem ulaganja “od 10 do 15 miliona” radi početka rada druge visoke peći i da je glavni problem finansiranje obrtnog kapitala.

Bojković je istakao da je “jedan od ciljeva da se dostigne neki kapacitet od oko dva miliona tona”.
“Sa dva ili 2,2 miliona tona otprilike prosečna prodajna cena naših proizvoda po toni je oko 700 dolara. Kada pomnožite, to vam je vrednost od oko milijardu i po dolara proizvodnje čelika i čeličnih proizvoda od čega 90 odsto ide u izvoz”, dodao je Bojković.

Generalni direktor Železare Smederevo je ukazao da u poslednjih četiri – pet meseci postoji izuzetna odlučnost da se dođe do rešenja problema.

Bojković je podsetio da Železara sada učestvuje sa 30 odsto u budžetu grada, da ima 5.191 zaposlenog i da je to jedini privredni subjekt od koga ceo grad živi.