Toplane Srbije najavile produžetak grejne sezone


11. april 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Predsednik UO Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Dejan Stojanović ocenio je grejnu sezonu uspešnom ali i najavio mogućnost produžetka grejanja.

“Sezona je protekla bez većih problema, ali procena kolega iz više gradova je da se grejna sezona mora nastaviti zbog najavljenog zahladjenja. Tek nakon toga možemo govoriti o bilansima za proteklu sezonu, ali je procena da se na energente, gas, mazut i ugalj, potrošilo oko 300 miliona evra”, rekao je on agenciji Beta.

Stojanović je naglasio da je problema sa nabavkom mazuta bilo u Smederevu, Trsteniku i Priboju, ali da je sistem daljnskog grejanja ostao stabilan i bezbedan.

“Sad nas očekuje, od 1. oktobra 2014. godine, obavezan prelazak na naplatu po isporučenoj toplotnoj energiji. Takvi sistemi za očitavanje postoje u sedam gradova, dok u preostale 51 toplane ili su delimično uradjeni ili uopšte nisu postavljeni. Novac za čitače, ali samo u podstanicama, obezbedilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine”, rekao je Stojanović.