Toplanama mazut iz robnih rezervi


29. januar 2014. DRUŠTVO – Država će omogućiti svakoj toplani u Srbiji da dobije mazut iz robnih rezervi, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će toplane iz Zaječara i Smedereva koje su danas to zatražile dobiti mazut.

“Niko se neće smrznuti i neće se desiti situacija da država ne da mazut iz robnih rezervi”, rekla je Mihajlović i dodala da se nastoji da toplanama mazut bude pozajmljen iz robnih rezervi tek onda kada se zaista utvrdi da nema drugog rešenja.

Ona je precizirala da je to ministarstvo u saradnji sa toplanama i lokalnim samoupravama uspela da reši probleme u nekim toplanama, a u nekima ne. Ocenila je da je manji broj njih koje nisu uspele da reše svoje probleme, pre svega finansijske, da bi obezbedile neophodne energente.

Ona je navela da je prošle godine toplanama iz robnih rezervi dato 27.000 tona mazuta i kako je rekla, niko nije pitao kome treba. Mazut se prosto delio, rekla je ona i dodala da je ove godine toplanama dato samo oko 4.000 tona mazuta.

Ministarka je rekla i da njeno ministarstvo uopšte ne može da odlučuje o traženim pozajmicama radnicima Elektorprivrede Srbije (EPS).

“Pozajmice su stvar kolektivnog ugovora koje poslovodstvo potpisuje sa sindikatom. O tome će odlučivati pre svega kolektivni ugovor, dakle poslovodstvo i sindikat, plus Ministarstvo finansija”, rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prema ranijim najavama, do kraja sedmice će biti održan sastanak sa Sindikatom radnika Elektroprivrede Srbije o njihovim problemima.

Mihajlovićeva je rekla da je je dobila zahtev sindikata EPS-a za sastanak, napomiunjući da će pozmajica će biti samo jedna od tema.

Ona je rekla da ne zna koji iznos pozjamice tačno sindikati traže, dodajući da se u njihovom pismu ne pominje iznos tražene pozajmice.

“Mi smo tu pre svega da pričamo sa sindikatima o zakonu i o drugim problemima o kojima žele da razgovaraju”, rekla je ministarka energetike.

Među zahtevima sindikata su poboljšanje uslova rada i isplata pozajmice od 50.000 dinara svakom zaposlenom. Sindikat negoduje zbog smanjenja zarada u javnom sektoru većih od 60.000 dinara i zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2015. godine.

Izvor: Mondo/Agencije