“Teški pregovori sa Esmarkom, Srbija ina i plan B”


13. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Vlada Srbije još pregovara o ponudi Esmarka za preuzimanje Železare Smederevo, ali ima i plan B ako ne bude zadovoljna ponuđenim, izjavio je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić.

On je novinarima u Bujanovcu rekao da je premijer Aleksandar Vučić najavio plan B za nastavak proizvodnje u Železari zbog radnika i ukupnog značaja te kompanije za Srbiju.

Sertić je rekao da su pregovori sa kompanijom Esmark u SAD, gde se nalazi i ministar finansija Dušan Vujović, vođeni cele noći.

– To je uobičajeno u poslovnom svetu, da pregovori budu teški jer dve strane imaju suprotstavljene interese. Još proveravamo ponudu, a premijer je najavio i da Vlada ima plan B. Znamo koja je granica koju nećemo preći – rekao je Sertić.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor i odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železaru.

Vlada Srbije će, u slučaju uspešnih pregovora s Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolar od američkog Ju-Es stila koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.