Teatar u tvrđavi u znaku velikana


05. jul 2016. KULTURA – Izvor: Politika – Mali grad Smederevske tvrđave, nekadašnji dvor Brankovića, od 6. do 11. jula biće u znaku velikih pisaca. Šekspir i Breht predvode spisak velikana koji će drevnom zdanju na obali Dunava dati pečat pozorišne prestonice, tokom šest dana festivala „Teatar u tvrđavi”. Ovogodišnji slogan je „Dobro došli u pozorište”. I zaista, Smederevci s ponosom pozivaju ljubitelje ove umetnosti da posete nekadašnji prestoni grad. Jedno je sigurno – niko se neće pokajati, jer ih na autentičnoj sceni i misterioznom ambijentu među drevnim zidinama čekaju dobri glumci sa još boljim repertoarom. Uglavnom su na programu predstave nastale po delima značajnih pisaca: od pomenutih, Šekspira i Brehta, uglednog autora Majkla Frejna, do domaćih stvaralaca poput Brane Crnčevića, Dobrice Ćosića i Branka Ćopića.

Festival otvara Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina koje na letnjoj sceni u Malom gradu nastupa sa predstavom „Čovek je čovek” (epizoda 2) po scenariju Bertolta Brehta, a u režiji Anđelke Nikolić.

Dan kasnije, 7. jula, na programu su „Magareće godine” po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda i u režiji Marka Manojlovića. Pozorište „Boško Buha” ponovo nastupa sutradan sa predstavom „Iza kulisa” koju je prema delu Majkla Frejna, jednom od najigranijih komada svetske dramaturgije, režirao Jug Radivojević.

Predstava „Julije Cezar” po tragediji klasika Vilijama Šekspira, od čije se smrti ove godine navršava četiri veka, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, na repertoaru „Teatra u tvrđavi” je 9. jula.

„Kafanica, sudnica, ludnica” ili „satirično kabaretsko farsična alegorija o uzrocima posrtanja kroz vreme našeg malog naroda” Brane Crnčevića, rediteljsko ostvarenje Miroslava Trifunovića, pozorišnu publiku očekuje 10. jula. Sa tom predstavom koja se bavi našim mentalitetom, odnosom prema sebi, državi, vlasti Šabačko pozorište nastupa na ovogodišnjem festivalu.

Poslednja u nizu je„Valjevska bolnica”, nastala prema trećem delu romana-sage „Vreme smrti” Dobrice Ćosića. Prema rečima Radoslava Pavlovića, selektora festivala, radi se o piscu koji nas je „podsetio na stradanje i junaštvo naših bliskih predaka”, čini se, posle sto godina zaboravljenih, „zbog čega možda danas i stradamo”.

Predstavu „Valjevska bolnica” rađenu u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice režirao je Slavenko Saletović, a delo će se igrati u Smederevu 11. jula.

Sve predstave su u konkurenciji za nagradu za najbolju predstavu festivala po oceni stručnog žirija. Dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića. Tu je i nagrada „Mlada nada” uz koju ide statueta sa likom Mare Branković i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike, a dobitniku pripada statueta Smederevske tvrđave.