“Teatar u tvrđavi” od 6. do 11. jula


11. juna 2015. KULTURA – Gradska kulturna manifestacija, pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, u svom drugom izdanju odigraće se, kao i prošle godine, od 6. do 11. jula u monumentalnom ambijentu Smederevske tvrđave. Ovogodišnja programska ponuda obuhvata jednu koprodukciju i četiri pozorišne predstave koje ulaze u festivalsku konkurenciju i jedan koncert kojim će manifestacija biti zatvorena. Izbor predstava koje će se igrati na letnjoj pozornici u Malom gradu uključuje jedno teatarsko ostvarenje pozorišnih umetnika iz unutrašnjosti i tri predstave u izvođenju glumaca beogradskih pozorišta.

– „I ove 2015. godine „Teatar u tvrđavi“ se održava pod sloganom Kretanje. Ni ove godine neće biti performansa, instalacija već će festival ostati veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije, kao i osvojenoj avangardi.“, kaže predsednik Organizacionog odbora festivala Radoslav Pavlović, pisac i savetnik predsednika Republike.

U pogledu sadržaja, „Teatar u tvrđavi“ ovoga leta ponosno predstavlja svoju prvu koprodukciju „Duge noći i crne zastave“, po romanu Dejana Stojiljkovića, najtiražnijeg srpskog pisca mlađe generacije. Dramatizaciju ovog dela zajedno su priredili autor i Ivan Velisavljević. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta iz Niša i Šabačkog pozorišta. Pokrovitelji predstave su gradovi Smederevo, Niš i Šabac. Ivan Vuković, reditelj predstave kaže:

– U zemlji u kojoj se istorija prepravlja i po par puta za jedan ljudski vek, teško je odrediti šta je mit, šta je podatak, šta propaganda i šta je i zašto u senci. Dejan Stojiljković se u romanu „Duge noći i crne zastave“ poigrava sa tim našim odnosom prema prošlosti i upravo meša istoriju i sećanje i fantastiku tako da pravi jedan novi mit. Od romana do predstave mi želimo da odemo još i dalje i da damo jedan scenski jezik nečemu što je pomalo i nemušto negde između narodne pesme i mašte. U osvit trenutka koji nekako odbija da ostane u prošlosti – Kosovske bitke, par godina ranije, dešava se naša predstava. Vere, ljudi, ideje, demoni, košmari dva sveta – neumoljivo se survavaju jedni na druge. Ishod znamo svi, razlozi nam nekako uvek izmiču. Bajka o nama, to će biti predstava „Duge noći i crne zastave“.

„Duge noći i crne zastave“ premijerno će otvoriti drugi „Teatar u tvrđavi“ u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Na repertoaru festivala potom će se naći jedna predstava iz unutrašnjosti i tri iz dva beogradska pozorišta.

Narodno pozorište iz Leskovca doneće nam na scenu u Malom gradu smederevske tvrđave dobro poznato Čehovljevo delo „Galeb“. U ovoj popularnoj komediji u četiri čina, u režiji Jovice Pavića, igraju Suzana Grujić, Nikola Šurbanović, Miodrag Krčmarik, Predrag Smiljković, Maja Jovanović i drugi. Predstava će biti izvedena 9. jula.

Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda dolazi na festival sa dve predstave sa svoje Večernje scene. Festivalskoj publici u Smederevskoj tvrđavi najpre će, 7. jula, odigrati veoma popularnu Šekspirovu ljubavnu priču „San letnje noći“ u režiji Đurđe Tešić. Glavne uloge u velikom ansamblu igraju: Nebojša Glogovac, Andrijana Oliverić, Dejan Dedić, Dejan Lutkić, Branislav Platiša i drugi.

Ovo pozorište predstaviće se potom i sa komadom „39 stepenika“ Patrika Barloua, nastalim na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka. Predstavu je režirao Vladimir Aleksić, a glavne uloge igraju četiri virtuozna glumca: Viktor Savić, Anastasija Mandić, Andrija Milošević i Goran Jevtić, koji zajedno tumače četrdesetak različitih likova, a od svega nekoliko rekvizita formiraju mnogobrojne prostore, predmete i situacije. I zasmejavaju do suza. „39 stepenika“ na repertoaru je 10. jula.

Poseban doživljaj u raskošnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave svakako će biti izvođenje mjuzikla „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića, rodonačelnika srpske komediografije, u izvođenju beogradskog Pozorišta na Terazijama, jedinog muzičkog pozorišta u Srbiji i regionu, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Predstava je urađena kao prvi mjuzikl koji je komponovao naš eminentni muzičar Momčilo Bajagić Bajaga. U glavnim ulogama su Ljiljana Stjepanović, Duško Radović, Mirjana Mina Lazarević, Ivan Jevtović/Žarko Stepanov i drugi. Predstava će biti odigrana 8. jula.

Predviđeno je da se koprodukcija „Crne noći i duge zastave“ nađe još jednom na repertoaru festivala, poslednjeg dana, 11. jula, kada će biti dodeljene i festivalske nagrade. Na festivalu „Teatar u tvrđavi“ dodeljuju se tri nagrade, i to: nagrada za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA po oceni stručnog žirija (dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića), MLADA NADA po oceni stručnog žirija (dobitniku pripada statueta sa likom Mare Branković) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike (dobitniku se dodeljuje statueta Tvrđave). Svakome od nagrađenih, pored statuete, namenjen je i prigodan novčani iznos.

Na drugom „Teatru u tvrđavi“ predstave će pratiti stručni žiri u sledećem sastavu: Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na FDU, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na FDU.

Festival će biti završen koncertom jugoslovenske i srpske rok grupe Generacija 5.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo.