Takmičenja osoba sa invaliditetom


03. decembar 2014. SPORT – Izvor: Šumadijapress – Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Smederevu, u subotu, 6. novembra biće održano takmičenje najuspešnijih strelaca i šahista.

Strelci sa invaliditetom iz Srbije su aktuelni svetski i evropski prvaci, svetski rekorderi i učesnici najvećih svetskih takmičenja. Streljaštvo spada među tri najuspešnija sporta u Srbiji u kojem se takmiče osobe sa invaliditetom.

Naime, strelištu smederevske Sportske dvorane biće održano 14. po redu takmičenje Lige u gađanju vazdušnom puškom za osobe sa invaliditetom. Sportsko umeće pokazaće 21 takmičar u ženskoj i muškoj seniorskoj konkurenciji, iz desetak gradova Srbije. Učestvovaće i Dragan Ristić iz Kragujevca, aktuelni apsolutni svetski rekorder, bivši svetski prvak, aktuelni svetski vicešampion, evropski šampion i osvajač velikog broja medalja, kao i članica streljačke paraolimpijske reprezentacije Srbije Jelena Pantović iz Smedereva i drugi takmičari iz Beograda, Zrenjanina, Smedereva, Loznice, Kragujevca, Šapca, Stare Pazove i Niša.

Istog dana, u hotelu „Car“ u Smederevu počeće i takmičenje Lige u šahu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, koje se održava već osam godina zaredom. Na ovom takmičenju nastupiće četiri najbolje plasirane šahovske ekipe formirane iz udruženja paraplegičara i kvadriplegičara iz Beograda, Smedereva, Leskovca i Kragujevca.

Takmičenja u streljaštvu i šahu se organizuju kao centralni događaj Saveza parplegičara i kvadriplegičara Srbije povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI).

Domaćin takmičenja je Udruženje paraplegičara Smederevo, a pokrovitelj i finasijer je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

U ovoj godini, u redovnom takmičenju u Ligi u streljaštvu učestvovalo 16 seniorki, 57 seniora i 17 ekipa, a na svakom redovnom kolu Lige prosečan broj učesnika je 55 do 60 takmičara i 25 do 30 pratilaca, što je sa organizatorima i službenim osobljem oko 100 angažovanih ljudi.