Tadić: Pregovaramo sa investitorima za železaru Smederevo


30. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija započela razgovore sa potencijalnim investitorima za Železaru Smederevo.

Predsednik je naglasio da država nije specijalizovana za proizvodnju čelika i da ne planira da se time bavi, ali u sadašnjim okolnostima morala je da učini sve da sačuva radna mesta i potencijal železare Smederevo.

On je istakao da Vlada Srbije ne može da obeća da će u skorije vreme naći rešenje za Železaru Smederevo, ali će učiniti sve da to vreme što više skrati.

Tadić je u izjavi novinarima prilikom obilaska Rudarsko-topioničarskog basena Bor istakao da će budući investitor morati da zadovolji dva uslova – da bude operator u proizvodnji čelika, ali da pri tome ima svoje rudnike gvožđa i da ima koks.

Borski rudnik bakra postoji od 1901, a od 1961. počeo je da radi i rudnik u Majdanpeku, tada najveći i najmoderniji u Evropi.

Bor i Majdanpek od tada funkcionišu u RTB Bor, a do kraja 2010. su, kako je pisala “Politika”, dali su više od četiri miliona tona najčistijeg katodnog bakra.

Samo iz majdanpečkog rudnika dobijeno je 1.700.000 tona ovog metala, a zajedničkoj kompaniji Majdanpek je u poslednjih pet decenija dao i 84,3 tone zlata, 438 tona srebra i više desetina tona skupocene platine, paladijuma i selena.

Prema podacima koje je RTB saopštio prošlog jula, za šest meseci proizvedeno je 14.000 tona katodnog bakra, 34 odsto više nego u istom periodu godinu dana ranije, a dato je deset odsto više zlata i 20 procenata više srebra.

Istražiti sve prirodne potencijale Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Boru da Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu i da je obaveza države da dovrši istraživanja, tako da građani znaju kakav je geološki bilans Srbije.

“Ne treba kreirati bajke o neverovatno bogatoj zemlji Srbiji i ponovo na bajkama zasnivati budućnost naše zemlje. Treba vrlo precizno i pouzdano istražiti šta Srbija ima u geološkom smislu i na osnovu toga napraviti jedan plan i mapu razvoja”, poručio je on povodom posete Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Svaka zemlja danas, kako je dodao, ima obavezu na globalnom planu da analizira koji su njeni prirodni potencijali razvoja.

“Verujem da u ovoj deceniji možemo dovršiti značajan deo istraživanja koristeći nove tehnologije”, naglasio je Tadić u izjavi novinarima u kafiću na 11. horizontu borske jame, odnosno 542 metara ispod zemlje.

Svaka zemlja, prema njegovim rečima, mora da analizira i sve strateške materijale i sirovine i energente i da istovremeno razvoj u domenu geologije usaglasi sa zaštitom životne sredine.

To važi i za Srbiju i za čitav region, ali posebno važno za koncipiranje takvog razvoja jeste, kako je naglasio Tadić, da ulažemo u obrazovanje kako bismo imali stručnjake s kojima ćemo iskoristiti sve potencijale.

“Naša strategija u razvoju rudarstva podrazumeva da što više sirovine plasiramo u finalne proizvode i zbog toga su valjaonice prirodan nastavak posla, kao ovde u Boru”, rekao je Tadić.

To važi i za industriju kablova, dodao je Tadić i naveo da smo u auto-klasteru dosta toga učinili, u dovođenju kablovske industrije takođe, u podizanju potencijala automobilskog sektrora, “što je sve prirodan i logičan nastavak rudarskog sektora, da ne bismo izvozili samo rudu, već finalni proizvod”, poručio je predsednik Srbije.

Za Bor je, prema njegovim rečima, od presudne važnosti kako će izgledati dalja tehnologija u obradi rude, kako će izgledati čitav proces zaštite životne sredine, jer ovaj kraj Srbije je doprineo razvoju zemlje, ali je nedovoljno ulo9ženo u zaštitu životne sredine.

Moramo voditi računa o našim radnicima i rudarima, jer je njihov posao direktno povezan sa razvojem naše zemlje, istakao je Tadić.

“Imali smo priliku da obiđemo radove na novoj topionici, da vidimo potencijal novih bušotina. Razgovarao sam sa upravljačkom strukturom RTB Bora u vezi s budućim istraživanjimaa i razvojem grada, koji direktno zavisi od rudnika”, rekao je Tadić.

On je čestitao direktoru RTB Bor na doprinosu u razvoju grada i podsetio još jednom da Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu.

“Imamo mnogo oblasti koje još nisu istražene, neke od tih oblasti Srbije su predmet sadašnjih istraživanja. I zapadna Srbija, Raška oblast, jug Srbije, ne samo kopaonički kraj, i ovde istočna Srbija su oblasti pogodne za istraživanja i puno obećavaju”, istakao je Tadić.

Povodom uspeha srpskih sportista Tadić je dodao da “treba imati na umu da su rudari šammpioni koji svakodnevno u svojoj oblasti ostvaruju velike pobede”.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da bi u narednih osam godina u rudarstvo u Srbiji trebalo da bude direktno investirano tri milijarde evra.

Dulić je istakao da je 2011. bila sjajna za rudarstvo u Srbiji i da je u rudarskoj proizvodnji zabeležen rast od 10 odsto, što je najveći rast od svih privrednih grana.

Prema njegovim rečima u 2011. rudarstvo je donelo dve milijarde dolara profita onima koji su se bavili tom privrednom granom.

Dulić je naveo da je namera izražena u novoj strategiji upravljanja mineralnim sirovinama, koju je Vlada usvojila u četvrtak, da bude promenjen odnos prema rudnim bogatstvima u Srbiji.

Namera je da kod svih rudnih potencijala koji budu eksploatisani država ima učešće bilo da se radi o uljnim škriljcima ili o nekim metalima, rekao je ministar i dodao da nova strategija predviđa da rudarstvo značajno utiče na rast bruto domaćeg proizvoda i da ga poveća na pet odsto, sa sadašnjih jedan do dva odsto.

Dulić je naveo i da je namera da 2020. godišnji profit od rudarstva dostigne pet milijardi dolara, da se u toj grani zaposli 35.000 radnika, i da rudarstvo prestane da bude sinonim za teške uslove rada i siromaštvo.

On je istakao i da će u budućnosti Srbija iskoristiti potencijale koje ima da otvori nove rudnike bakra, zlata, srebra, nikla, hroma, uglja i uljnih škriljaca i napomenuo da je u prošloj godini ostvarena rekordna proizvodnja uglja od kada se eksploatiše u Srbiji.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski istakao je da se danas u eksploataciji rude koriste najsavremenije metode, koje su, takođe, i jeftine i dodao da u rudniku trenutno radi 136 visokokvalifikovanih rudara, a kada izađu prve generacije iz tehničke škole sa rudarskih smerova zapošljavaće se po 60 radnika godišnje.

Tadić je danas u Boru obišao radove na rekonstrukciji topionice i izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, kao i postrojenje za reciklažu industrijskih guma u okviru RTB Bor.