Svetski rekorder u bacanju diska pozvao Srbiju da podrži nastanak novih šampiona


09. jun 2017. SPORT – Izvor: Blic – U Smederevu, pred publikom i prijateljima, naš paraolimpijac i vicešampion u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, Draženko Mitrović, podelio je svoju životnu priču.

Na događaju “Zov šampiona” a uz Draženkovu pomoć, Paraolimpijski komitet Srbije i Apatinska pivara predstavili su u Smederevu platformu „Šampioni svaki dan“ i sajt www.sampionisvakidan.rs namenjen osobama sa invaliditetom, ali i svim građanima koji su zainteresovani da se aktivno uključe u projekat koji ima za cilj da se osobama sa invaliditetom omoguće bolji uslovi za bavljenje sportom i veća dostupnost sportskim objektima.

 „U Srbiji se trenutno paraolimpijskim sportovima u proseku bavi oko 2.000 ljudi, a taj broj bi mogao biti višestruko veći. Osobe sa invaliditetom postižu sjajne rezultate u sportu kada im se za to pruži prilika. Ovaj projekat je zamišljen da bude vetar u leđa svima onima koji žele da naprave nešto novo i pozitivno u svom gradu“, rekao je Draženko Mitrović.

Platforma „Šampioni svaki dan“ koncipirana je kao izvor znanja i informacija o sportskim aktivnostima koje se odvijaju u okviru Paraolimpijskog komiteta Srbije i drugih organizacija i institucija u Srbiji koje se bave ili pružaju podršku sportu osoba sa invaliditetom. Pored dragocenih informacija na sajtu, cilj ove platforme je da se osobe sa invaliditetom dodatno motivišu kako bi se što veći broj uključio u sportske aktivnosti te će se ovakvi inspiracijski događaji održati u još šest gradova širom Srbije.

Važan deo platforme predstavlja i mogućnost direktnog učestvovanja na otvorenom takmičenju na koji već sada mogu da se prijave sportska udruženja, udruženja građana i sve institucije ili organizacije koje se aktivno bave sportom ili žele da doprinesu povećanju pristupačnosti u sportu. Tri najbolje inicijative iz cele Srbije će dobiti i sredstva za realizaciju u vrednosti od 4 000 evra.

Organizacije koji imaju ideju kako da sport bude dostupniji osobama sa invaliditetom u njihovom gradu, svoje projekte mogu da prijave putem sajta www.sampionisvakidan.rs.

Projekat „Šampioni svaki dan“ je deo saradnje između Paraolimpijskog komiteta Srbije i Apatinske pivare koji su krajem prošle godine, potpisali su ugovor u okviru kojeg Jelen pivo aktivno pruža podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije sve do sledećih Paraolimpijskih igara u Japanu 2020.