Svetska medalja za Mariju Minić i Karate klub „Smederevac“


08. oktobar 2015. SPORT – Na upravo završenom Svetskom prvenstvu koje je održano u Poljskoj, u periodu 3-4.10.2015.god, u organizaciji WKF federacije Poljske i WSKA svetske federacije, nastupala je i takmičarka Karate kluba „Smederevac“ Marija Minić, kao član JKA reprezentacije Srbije. Marija je nastupala u disciplinama: pojedinačno kate, pojedinačno borbe, kata tim i borbe ekipno u seniorskoj apsolutnoj konkurenciji.

Ova Svetska organizacija, WSKA, okuplja ostale Svetske federacije u kojima se vežba Shotokan karate, koji čini 90% svetskog karatea. Ove godine, brojnije su bile reprezentacije iz WKF federacije, te je Marijin uspeh još više dobio na značaju, posebno u bespredmetnim raspravama o značaju federacija na ovim prostorima.

Ne treba mnogo pričati osim da su nastupile reprezentacije i takvih sila kao što su USA, Rusija, Nemačka, Brazil, Poljska, Engleska, Južnoafrička republika, Španija, i ostale sile WKF i JKA svetskog karatea.

Osvojivši bronzu u katama pojedinačno za seniorke, 5.mesto u borbama pojedinačno u seniorskoj apsolutnoj kategoriji, te 5.mesto u borbama ekipno, Marija je postala deo svetske karate elite, dokazavši se u obe discipline i na taj način potvrdila da je karate koji se vežba u Karate klubu „Smederevac“ vrhunski.

Trener Karić Predrag Peka u izjavi nekih svetskih novinara prokomentarisao je kratko da se ovde vidi njegov 45-godišnji rad i tradicija jednog kluba iz malog grada koji uspeva da opstane na putu karatea a ne političkih previranja u ovom sportu.

Značajno je i reći da je Marija Minić u individualnim nastupima imala 47 takmičarki u katama i 42 u borbama. Marija Minić je zadovoljna svojim nastupom i srećna zbog osvojene bronzane medalje u katama pojedinačno. Žali što je u borbi za ulaz u polufinale u borbama pojedinačno izgubila od tada aktuelne svetske šampionke Poljakinje,u jednoj sumnjivoj akcija, ali se nada da će na sledećem Svetskom prvenstvu dokazati da je to slučajnost.