Sve manje krava i prerađevina od mleka


20. oktobar 2015. DRUŠTVO – Izvor: RTS – U Mihajlovcu kod Smedereva nekada je svako domaćinstvo imalo na desetine krava. Koliko je smanjen stočni fond videlo se na 15. Fest mleku u tom selu na kome je bilo samo sedam izlagača.

Na godišnjem nivou u Srbiji se proizvodi 1,4 milijarde litara mleka, a otkupljuje oko 800 miliona. Ono što se ne otkupi prerađuju domaćinstva ia takvi proizvodi završavaju na pijačnim tezgama.

Od januara do juna ove godine uvezena je velika količina mleka što je male proizvođače dovelo u nezavidan položaj. Neki u štalama imaju dvadeset, a drugi samo četiri krave.

Situacija sa govedarstvom i proizvodnjom mleka jeste teška, ali neki su ipak odlučili da nastave i prošire porodični posao. Petnesti Festmlek u Mihajlovcu posetila je i Grčka delegacija iz južne Pijerije. Mihalovčani se nadaju da će sledeća godina biti bolja i sa više izlagača.

Pedesetih godina prošlog veka Mihajlovac je imao 2.000 muznih krava, a krupne stoke koliko i stanovnika 4.000. Danas u Mihajlovcu u 830 domaćinstava živi nešto više od 2.000 stanovnika, a u štalama ima nešto manje od 200 muznih krava.