Suđenja do sudnjeg dana


08. maj 2013. DRUŠTVO – Tokom prethodne tri godine građani Smedereva podneli su 750 pritužbi na rad sudija Osnovnog suda u Smederevu. Ubedljivo prednjače žalbe zbog sporih postupaka, a u proseku, svaka treća žalba je opravdana. U poslednje tri godine, prema podacima ovog suda, obustavljeno je 14 postupaka zbog – apsolutne zastarelosti.

Smederevac Slađan M. tvrdi da je u sudnici ovdašnjeg Osnovnog suda preživeo torturu i diskriminaciju.

– Advokatica mi se unosila u lice i vređala me rečima: “Budalo, ludaku, prostačino”, da bi me na kraju čak i pljunula. Sudija nije reagovala, niti me zaštitila. Morao sam da pozovem sudsku stražu, koja je ispraznila sudnicu – kaže ovaj čovek.

Ovo je jedna od poslednjih pritužbi na rad Osnovnog suda Smederevo, gde svaki drugi dan stigne po jedna pritužba. Najveći broj podnosi se ovom sudu, zatim Ministarstvu pravde, Višem sudu Smederevo, dok je manji broj adresiran na Vrhovni kasacioni sud i Visoki savet sudstva.

Prošle godine stiglo je 230 pritužbi, od čega je 68 osnovanih. Od 266 pritužbi u 2010. godini, 37 su bile osnovane, a 17 delimično osnovane, kažu u sudu.

– Na listi najčešćih povoda za nezadovoljstvo građana, na prvom mestu ubedljivo je sporo postupanje u predmetima, na drugom nezadovoljstvo dugim razmacima između ročišta, ali i nesprovođenje pravosnažnih i izvršnih odluka u postupku izvršenja – kaže portparol suda Manulena Jevtić. Ona navodi da se u opravdanim slučajevima, sudijama nalaže češće zakazivanje ročišta. Ovde, međutim, nisu želeli da kažu na rad kojeg sudije ima najviše pritužbi. Opravdanje se često pronalazi u velikom broju predmeta i malom broju sudija.

Uprkos najavljenim blagostanjima reforme u jednom trenutku, ovdašnje sudije su oborile rekorde sa čak 120.000 predmeta u radu. Tako je na isteku 2012. godine svaki od 25 sudija prosečno bio zadužen sa 2.177 predmeta. Zato ne čudi što je više od 35.000 predmeta starije od dve godine. Najduži sudski proces ulazi u četvrtu deceniju.

Izvor: Večernje novosti