Stručnjaci pozdravljaju paljenje peći


01. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Vlada Srbije napravila je dobar potez odlukom da pokrene proizvodnju u “Železari Smederevo” i to je prihvatljivo rešenje, ocenili su stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakluteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je dobro što će za mesec dana biti pokrenuta visoku peć u Železari, jer je najgore i najskuplje rešenje kad čeličana stoji, a država je plaća, kao i naknadu radnicima koji ne rade.

On je podsetio na značaj Železare za grad Smederevo i Srbiju, jer je ta kompanija imala izvoz od 1,3 milijarde dolara godišnje i učestvovala sa pet odsto u industrijskoj proizvodnji zemlje.

Savić se zapitao koliko sada relano postoji tržište za crne limove, koje će proizvoditi ta peć, s obzirom da za njima trenutno nema potražnje u svetu, ali veruje da je vlada razmotrila moguća tržišta.

Prema mišljenju Savića, mnogo je bolji deo Plana B koji predviđa otvaranje novih proizvodnih linija za limove koje bi koristila Fijatova frabika u Kragujevcu za izradu školjki automobila, a za tu investiciju bilo bi potrebno oko 150 miliona evra.

Plan za pokretanje proizvodnje u “Železari Smederevo” koji je danas predstavio ministar Mlađan Dinkić prihvatljivo je rešenje, jer je najvažnije da čeličana počne da radi i da se vrati na tržište, ocenio je ekspert iz Privredne komore Srbije (PKS), Nikola Majinski.

On je za Tanjug istakao da kompanije koje je ministar Dinkić naveo kao zainteresovane partnere dobro poznaju stanje u “Železari Smederevo” i da bi bilo dobro da se sa njima uspostave neki dugoročni partnerski odnosi, kako na planu nabavke sirovina, tako i prodaje.

Dinkić je najavio da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u “Železari Smederevo” aktiviranjem jedne visoke peći, kada će više od 5.000 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih, a da će od ponedeljka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći.
“Svim zaintresovanim za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti”, poručio je Dinkić i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske firme.

Kako je Majinski objasnio, ako Železara ima na lageru sirovine, kada se pokrene visoka peć proizvodnja može da krene za mesec dana, a ako treba nabavljati sirovine za prve proizvode treba oko dva meseca.

Stručnjak PKS smatra da fokus treba usmeriti na proizvodnju belih limova, u fabrici Železare u Šapcu, što je velika šansa da se popravi ukupna proizvodnja.

Proizvodnja u “Železari Smederevo” obustavljena je sredinom prošle godine od kada je većina zaposlenih na plaćenom odsustvu i prima 60 odsto zarade.

Vlada Srbije kupila je “Železaru Smederevo” u januaru 2012. godine od američke kompanije Ju-es stil, i to za jedan dolar, jer su imali loše finansijske rezultate i gubitke zbog pada cene čelika na svetskom tržištu.

Tender za prodaju objavljen je prvi put u aprilu prošle godine, rokovi su više puta produžavani, a poslednji je istakao juče.