Streljaštvo: Srebrni Adamović i Alentijeva na trećem kolu Kupa


01. jun 2015. SPORT – Petar Adamović i Ana Alentijev, strelci „Smedereva, osvojili su srebrne medalje na trećem kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije, koje je održano na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu, u subotu i nedelju 30. i 31. maja. Adamović je bio drugi u kategoriji juniora i šesti senior u disciplini pištolj slobodnog izbora, a Alentijeva i u juniorskoj i u seniorskoj kategoriji u disciplini sport pištolj 30 plus 30 metaka. Nikola Simić, koji je na drugom kolu osvojio zlatnu medalju u olimpijskoj diciplini 60 metaka ležeći, ovoga puta završio je finale na četvrtom mestu. Svo troje su se plasirali u Finale Kupa Srbije, a pored njih još i seniorka Jasmina Grgić, u disciplini sport pištolj i junior Veljko Ilić, u disciplini 60 metaka ležeći. Finale će se održati već sledećeg vikenda na istom mestu.

Strelci Streljačke družine „Smederevo“ i sa trećeg kola Kupa Streljačkog saveza Srbije vratili su se okićeni medaljama. U disciplini sport pištolj 30 plus 30 metaka Ana Alentijev je sa 536 krugova osvojila srebrnu medalju u juniorskoj kategoriji i kao četvrta se plasirala u seniorsko finale. U polufinalu Danica Rašeta iz Streljačkog kluba „Zemun centar“ imala je 15 unutrašnjih centara i direktno se plasirala u meč za zlato. Alentijeva, Aleksandra Ristović iz Streljačkog kluba „Zvezdara“ i Lea Aleksić iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“ imale su po 8 hitova i nakon raspucavanja Ana Alentijev se sa tri hita plasirala u meč za zlato, a Ristovićeva i Aleksićeva sa po dva hita gađale su za bronzu. Rašeta je pobedila Alentijevu sa 8:2 u poenima po serijama, a u meču za bronzu Ristovićeva je bila bolja od Aleksićeve sa 7:2.

Druga smederevska juniorka Ana Todorović bila je četvrta juniorka i sedma seniorka sa 490 krugova.
U disciplini pištolj slobodnog izbora Petar Adamović je sa 474 kruga osvojio svoju prvu, srebrnu medalju u juniorskoj konkurenciji i kao osmi se plasirao u seniorsko finale. Najbolji junior bio je Branko Mašanović iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda sa 517 krugova, a bronzanu medalju sa 455 krugova osvojio je Stefan Popaživanov iz Streljačkog kluba „Kikinda“. U finalu Adamović je sa osmog mesta u kvalifikacijama došao na šesto. Pobedio je Rastko Jokić iz Streljačke družine „Novi Sad 1790“ sa 178 krugova, srebrnu medalju osvojio je Boris Mikluc iz „Kikinde“ sa 174,1 krug, a bronzanu Zoran Vujić iz „Policajca“ sa 154,9 krugova.

U diciplini 60 metaka ležeći, u konkurenciji seniora, zlatni sa prošlog kola, Nikola Simić, ovoga puta ostao je bez medalje od koje ga je odvojio jedan loš hitac. Petnaestim metkom pogodio je slabih 8,8 i sa drugog mesta pao je na četvrto, a sa 10,5 u sledećem, šesnaestom hicu nije uspeo da ostane u finalu. Pre finala bio je šesti sa rezultatom od 611,6 krugova. Zlatnu medalju osvojio je Nikola Paunović iz Streljačke družine „Novolin“ iz Novog Sada sa 203,4 kruga, srebrni je bio Jovan Čičevski iz SD „Novi Sad 1790“ sa 203,3 kruga, a bronzanu medalju osvojio je Borislav Mazinjanin iz Streljačkog kluba „Palilula“ iz Beograda sa 181,9 krugova. Mazinjanin je bio prvi pre finala, Čičevski sedmi, Paunović osmi.

U istoj disciplini Veljko Ilić je sa 604,3 kruga bio šesti junior i 13-ti senior, a Danica Denić, je sa 587,7 krugova bila 16-ta juniorka i 22-ga seniorka. Vatreno krštenje malokalibarskom puškom imala je dvanaestogodišnja Natalija Tasić koja je sa 574,2 kruga bila 19-ta juniorka i 25-ta seniorka.

Na prvom kolu kupa srebrne medalje osvojile su Jasmina Grgić i Ana Alentijev, a Ana Todorović bronzanu. U drugom kolu zlatne medalje osvojili su Ana Alentijev i Nikola Simić. Alentijeva je osvojila i jednu srebrnu. Sa još dve srebrne medalje Ane Alentijev i Petra Adamovića sa poslednjeg kola kupa, strelci „Smedereva“ ukupno su osvojili 2 zlatne, 5 srebrnih i jednu bronzanu medalju. Svi su se plasirali u finalno kolo kupa. Pored njih pravo nastupa u finalu je izborio i Veljko Ilić. Finale Kupa Srbije održaće se sledećeg vikenda, takođe na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu.