Streljaštvo: Smederevcima šampionska titula


01. oktobar 2012. SPORT – Ekipa Streljačke družine „Smederevo“ sa 713 krugova osvojila odnosno odbranila je titulu na Šampionatu Srbije vojničkom puškom za seniore, koji je održan proteklog vikenda na gradskom strelištu u Trsteniku. Šampioni Srbije u disciplini vojničkom puškom – trostav 3 puta 10 metaka su: Novica Petrović, Borivoje Provčin i Dragan Florić. U pojedinačnoj konkurenciji Novica Petrović nije uspeo da odbrani zlatnu medalju sa prošlogodišnjeg prvenstva u ovoj kategoriji, ali je titulu umalo osvojio njegov klupski kolega Borivoje Provčin, koji je ostvario odličan rezultat od 244 kruga, ali uz lošiju poslednju seriju u klečećem stavu morao da se zadovolji drugim mestom, a šampionsku titulu sa istim rezultatom prepusti Saša Sobaljev (Borac, Čačak). Bronza je pripala prošlogodišnjem šampionu Goranu Vranovu iz ekipe Metalac FOD Bor sa 242 kruga. U ekipnoj konkurenciji zrenjaninski Bečkerek osvojio je drugo mesto sa 704 kruga, dok je Vojnik iz Subotice treći sa 673 kruga.

Ekipa Streljačkog kluba „Heroj Srba Bezbednost“ za koju su nastupili: Siniša Mašović, Mašović i Boban Marinković, takmičila se u disciplini vojničkom puškom 20 metaka ležeći i zauzela 5. mesto, a Siniša Mašović je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio 3 mesto sa rezultatom od 179 krugova. Na drugom mestu je Milan Jarić iz subotičkog Vojnika sa rezultatotom od 180 krugova i Miroslav Šegrt („Radivoj Ćirpanov“, Novi Sad) kome je ovo treća uzsatopna titula (2010, 2011, 2012). U ekipnoj konkurenciji subotički Vojnik odbranio je titulu sa 521 krugom, ispred Stražilova (Sremski Karlovci) 510 krugova i novosadskog kolektiva „Radivoj Ćirpanov“ koji je i prošle godine bio treći sa 510 krugova.

Na prvenstvu Srbije koje su organizovali Streljački savez Srbije i streljački radnici Trstenika održano je i takmičenje veterana, kao i takmičenje poluautomatskom puškom „papovkom“. U ovim disciplinama Smederevo nije imalo takmičare.

Tradicionalno svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom vojničkom puškom – trostav 3 puta 10 metaka i 20 metaka ležeći. Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi…

Inače, ovo je sjajan završetak sezone 2011/2012 u kojoj su smederevski strelci na državnim prvenstvima osvojili ukupno 13 medalja što je sjajan rezultat rada družine.