Streljaštvo: Šest prvih, tri druga i dva treća mesta u Ćupriji


15. septembar 2015. SPORT – Za razliku od prošlogodišnjeg Prvenstva Srbije serijskom malokalibarskom puškom, na kome je osvojeno 5 titula, tri druga i jedno treće mesto, Streljačka družina „Smederevo“ ove godine okitila se jednom titulom i jednom medaljom više. Ekipni prvaci države su u opštoj i u kategoriji pionirki, u obe discipline, trostav i ležeći, a Novica Petrović, je treću godinu zaredom najbolji u trostavu, dok se Natalija Tasić okitila prvom titulom prvakinje države u ležećem, a u trostavu je vicešampionka, po čemu je i najuspešnija takmičarka „Smedereva“ na ovogodišnjem državnom prvenstvu. Drugo mesto ekipno zauzeli su pioniri u ležećem, a srebrnu medalju pojedinačno u ovoj disciplini osvojio je Nikola Simić u opštoj kategoriji. Bronzanim odličjima okitili su se Uroš Ćorović, u kategoriji pionira u ležećem i Jovana Lazić u istoj disciplini u kategoriji pionirki. Osvajanjem drugog mesta ekipno u opštoj kategoriji u disciplini 40 metaka ležeći veliki uspeh ostvarila je i ekipa Streljačkog kluba „Heroj Srba“ iz Smedereva, koja se tako prvi put, u novijoj istoriji, našla na pobedničkom postolju.

Strelci iz Smedereva ponovo su dominirali na još jednom Prvenstvu Srbije, ovoga puta serijskom malokalibarskom puškom. Ekipne titule prvaka države, Streljačka družina „Smederevo“, osvojila je u obe discipline, trostav i ležeći, u opštoj i u kategoriji pionira. Pojedinačne titule prvaka Srbije osvojili su Novica Petrović u opštoj kategoriji trostav i pionirka Natalija Tasić u ležećem. Titule ekipnog vicešampiona Srbije osvojili su pioniri u ležećem i pojedinačnu Nikola Simić u opštoj kategoriji ležeći. Pojedinačnim bronzanim medaljama okitili su se Uroš Ćorović, u kategoriji pionira u ležećem i Jovana Lazić u istoj disciplini u kategoriji pionirki.

Pioniri su nastupali prvog dana dvodnevnog takmičenja za titule najboljih na Prvenstvu Srbije. U disciplini 30 metaka ležeći, sa ukupnim rezultatom od 759 krugova, ekipno su bili drugi iza Streljačkog kluba „Mladost“ iz Inđije sa 781 krugom i ispred trećeplasiranog Streljačkog kluba „Živko Relić Zuc“ iz Sremske Mitrovice sa 753 kruga. Pojedinačno, bronzane medalje se domogao Uroš Ćorović sa 262 kruga (92), koliko je imao i njegov klupski drug Veljko Ilić, ali slabiju poslednju seriju (88). Treći član ekipe Nemanja Adamović bio je 18-ti sa 235 krugova, a Nemanja Živojinović, koji je nastupao pojedinačno bio je 20-ti sa 233 kruga. U trostavu, 3 puta 10 metaka, pioniri „Smedereva“ bili su četvrti sa 621 krugom. Prvo mesto osvojila je ekipa „Mladosti“ iz Inđije sa 726 krugova, drugo Streljački klub „Vranje“ sa 691 krugom, a treće „Zuc“ iz Sremske Mitrovice sa 651 krugom. Pojedinačno najbolji je bio Uroš Ćorović na šestom mestu sa 236 krugova, Veljko Ilić je bio 11-ti sa 219 krugova, koliko je imao i Nemanja Živojinović na 12-om mestu, a Nemanja Adamović je bio 15-ti sa 186 krugova.

Pionirke su ekipno bile najbolje u obe discipline. U ležećem pobedile su sa 798 krugova ispred Streljačke družine „Pančevo 1813“ sa 759 krugova i „Vranja“ sa 751 krugom. Pojedinačnu titulu prvakinje države, svoju prvu, osvojila je Natalija Tasić sa 276 krugova, a bronzanu Jovana Lazić sa 265 krugova (88), koja je imala bolju poslednju seriju od klupske drugarice Katarine Botić (87). Srebrna medalja pripala je Anastasiji Gaćeši iz inđijske „Mladosti“ sa 266 krugova. Treća članica šampionske ekipe „Smedereva“ Iva Jovanović je bila sedma sa 257 krugova. U trostavu ekipno, naše pionirke su titulu osvojile sa ukupnim rezultatom od 731 kruga, 10 više od ekipe „Vranja“ i 30 više od „Pančeva“. Pojedinačno, Natalija Tasić je vicešampionka države sa 253 kruga. Krug više za šampionsku titulu imala je vranjanka Katarina Trajković, dok je bronzanu medalju takođe, osvojila pionirka iz Vranja, Aleksandra Dimković sa 246 krugova. Iva Jovanović je bila peta sa 245 krugova, a Jovana Lazić šesta sa 233 krugova, Katarina Botić 11-ta sa 221 krugom. Katarina Milovanović iz Streljačkog kluba „Heroj Srba“ zauzela je 15-to mesto u obe discipline.

U opštoj kategoriji „Smederevo“ je odbranilo ekipne titule u obe discipline. U disciplini 40 metaka ležeći, sa 1078 krugova ukupno, bolje je od drugog smederevskog kluba, „Heroj Srbe“ sa 1050 krugova, dok je krug manje na trećem mestu imala ekipa Streljačkog kluba „Spartak“ iz Subotice. Pojedinačno Novica Petrović nije odbranio prošlogodišnju titulu, bio je tek šesti sa 357 krugova, ali je Nikola Simić došao do vicešampionske sa 365 krugova. Zlato je osvojio Radiša Borisavljević iz Streljačke družine „Boško Petrović“ iz Ivanjice sa 367 krugova, a bronzu Miroslav Morača iz subotičkog „Spartaka“ sa 361 krugom. Treći član zlatne smederevske ekipe Borivoje Provčin bio je 10-ti sa 355 krugova. Najbolji plasman od strelaca „Heroj Srbe“ ostvario je Saša Ilić na sedmom mestu, Dejan Adamović je bio trinaesti, a Aleksandar Stevanović 18-ti.

U trostavu, 3 puta 20 metaka, „Smederevo“ je odbranilo titulu sa 1515 krugova, četiri više od „Mladosti“ iz Inđije. Treće mesto osvojio je „Spartak“ iz Subotice sa 1452 kruga. Treću godinu zaredom Novica Petrović je najbolji u trostavu. Za odbranu titule bio mu je dovoljan rezultat od 521 kruga. Srebrna medalja pripala je Sofiji Alimpijević iz „Mladosti“ sa 514 krugova, a bronza Dragoslavu Vidakoviću iz Streljačkog kluba „Vojnik“ iz Subotice sa 512 krugova. Nikola Simić je bio peti sa 506 krugova, a Borivoje Provčin 10-ti sa 488 krugova. „Heroj Srba“ ekipno je bila peta, pojedinačno Saša Ilić 11-ti, Aleksandar Stevanović 18-ti, Dejan Adamović 22-gi.

Do kraja ove sezone, ostalo je još samo da se puca Prvenstvo Srbije vojničkim oružjem, a strelci „Smedereva“ brane tri od četiri titule sa prošlogodišnjeg takmičenja.

Tradicionalno, svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom, u gađanju poluautomatskom puškom i vojničkim karabinom (20 ležeći, trostav 3 puta 10 i veterani 10 ležeći), a ove, kao i prethodnih godina, održaće se u Trsteniku, krajem ovog meseca.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.
Nakon ovog takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, na našem strelištu u Smederevu. Streljačka družina „Smederevo“ ove godine biće organizator međunarodnog turnira za mlađe kategorije, koji će se održati na našem vazdušnom strelištu u novembru.

O tome kako, kada i gde se u ovom gradu mogu baviti sportskim streljaštvom, svi zainteresovani informacije mogu dobiti svakog radnog dana na Strelištu, koje se nalazi sa bočne (severne) strane kompleksa Sportske hale ili se mogu informisati telefonom na broj 4621-956.