Streljaštvo: Novica Petrović i Milena Kitić pobednici Smederevskog kupa za seniore i seniorke


Foto: Vladimir Gogić

09. jun 2014. SPORT – Za titule na III Smederevskom kupu za seniore i seniorke, prošlog petka, borilo se po osam najboljih strelaca u muškoj i ženskoj konkurenciji, na osnovu plasmana iz VI Smederevske lige. Finale se pucalo po pravilima Streljačkog saveza Srbije, a sudile su licencirane sudije Streljačkog saveza Srbije iz sudijske organizacije Smedereva.

Novica Petrović, član ekipe „Kore MIG“, jedan od najiskusnijih i najtrofejnijih smederevskih strelaca imao je najmirniju ruku u finalu u kome je vodio, već posle druge serije od tri hica, pa do kraja i sa 183 kruga odneo još jednu titulu u Smederevskom kupu, ispred Novice Popovića (nastupao kao pojedinac), koji je imao 180 krugova. Ova dvojica strelaca SD „Smederevo“ u ligi su bili prvi i drugi. Petroviću je ovo druga titula u Smederevskom kupu, a prva po novim pravilima, po kojima se puca od prošle godine, 20 dijabola, na ispadanje. Sa petog mesta u ligi na treće mesto popeo se debitant na ovogodišnjem takmičenju smederevskih strelaca, Goran Nikolčević iz ekipe „Ekvilibrijum“ sa 157 krugova.

Za osvajača četvrtog, najnepopularnijeg mesta u bilo kom sportu, obično se kaže da je osvojio tzv. „drvenu medalju“. Organizatori ovogodišnje, šeste po redu, Smederevske lige u streljaštvu, odlučili su da tu izreku iz sportskog žargona i otelotvore u vidu prave medalje od drveta za četvrto mesto, po čemu ovo takmičenje smederevskih strelaca postaje zaista jedinstveno! U seniorskoj konkurenciji pripala je Saši Iliću iz ekipe „Kore MIG“, koji se u finale plasirao kao sedmi iz lige.

Peto mesto osvojio je Dragan Florić iz Želvoza, koji je pre finala bio četvrti. Treći iz lige Borivoje Provčin, kapiten ekipe Prijatelji NSGNM (Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine), ranim izlaskom iz finala morao je da se zadovolji šestim mestim, a za jedno mesto u odnosu na ligu plasman je u finalu smederevskog kupa popravio Vladimir Perišić iz ekipe „Ekvilibrujum“. Treći član ekipe „Kore MIG“, Radoslav Mirković, prvi je napustio finale pošto je skoro nemoguće bilo da nadoknadi manjak jednog hica, koji nije ispucao na vreme u prvoj seriji od tri hica, pa mu se taj pogodak, po pravilima, računao kao promašaj. Mirković je pobedio prošle godine u Smederevskom kupu.

Kod seniorki Milena Kitić, kapiten ekipe IPA (Internacionalna policijska asocijacija) i Jelena Tasić, član ženske ekipe Prijatelji NSGNM vodile su borbu za prvo mesto. Tasićeva je povela posle prve serije od tri hica, ali je Kitićeva stigla posle druge serije od tri hica. Onda Kitićeva prelazi u vođstvo do 16-og hica, kada Tasićeva poravnava rezultat. Milena „ubija“ devetku 17-im hicem, Tasićeva osmicu. Rezultat zatim ponovo bude poravnat, jer je Kitićeva „ubila“ sedmicu, a Tasićeva osmicu, tako da u finale finala ulaze ponovo poravnate! U poslednja dva hica Kitićeva gađa 9 i 10, a Tasićeva 8 i 9, tako da je sa dva kruga više pobednik finala Milena Kitić sa 172 kruga. Tasićeva je imala 170. Kitićeva je u finale ušla kao druga, a Tasićeva kao četvrta iz lige. Treće mesto i bronzanu medalju osvojila je Marina Vasić iz Železare sa 148 krugova, a „drvenu medalju“ njena koleginica iz ekipe Jelena Rajković, inače strelac SD „Smederevo“. Vasićeva je u ligi bila šesta, a Rajkovićeva prva.

Peta je finale u Smederevskom kupu završila debitantkinja Milica Luković, rezervni član ekipe Prijatelji NSGNM. Ona je u ligi bila deseta, ali pošto dve iz prvih osam nisu nastupile u finalu, ona je pucala finale kao osma. Sa trećeg mesta u ligi, kao i kod seniora, na šesto u finalu kupa pala je Marija Aničić, kapiten ekipe Prijatelji NSGNM. Sedmo mesto osvojila je Tatjana Đorđević, kapiten ekipe ZC „Sveti Luka“, koja je u Ligi bila deveta, a osma njena koleginica iz ekipe Vesna Nešić, koja se u finale plasirala kao sedma u ligi.

Diplome i medalje najboljim smederevskim seniorkama, u ligi i kupu, uručio je Zoran Tošić, član UO Streljačkog saveza Srbije i UO SD „Smederevo“, a seniorima Jelena Tasić, predsednik stručne komisije Streljačke družine Smederevo. Ona je uručila i Novici Petroviću nagradu za najbolji rezultat lige od 194 kruga, koji je postigao u poslednjem sedmom kolu. Marija Aničić, portparol SD „Smederevo“ uručila je zahvalnice trenerima i sudijama koje su sudile ligu, kao i medijima koji su pratili i izveštavili prethodnih šest meseci sa ovog smederevskog takmičenja u streljaštvu.

Zahvalnice za medijsku podršku te večeri primili su prisutni predstavnici: Dejan Đorić iz Službe za informisanje Grada Smedereva, Rajko Ivanović, novinar Radio televizije Smederevo i Željko Milojević, za internet portal SD cafe. Ekipa Televizije Smederevo je napustila takmičenje pre proglašenja, zbog drugih obaveza na terenu, a zahvalnice će naknadno biti uručene i nedeljnicima Naš Glas i Naše novine (Saša Šparović) i internet portalima Semendria i Smederevske novine.

Pored četvrtoplasiranih iz finala, odnosno Smederevskog kupa, „drvene medalje“ dobili su i osvajači četvrtog mesta u ligi. „Ovo mi je najdraža medalja“, izjavio je Dragan Florić iz ekipe „Želvoza“, jedan najtrofejnijih smederevskih strelaca. Kod seniorki „drvenom medaljom“ prijatno je bila iznenađena Jelena Tasić, član ekipe Prijatelji NSGNM (Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine). I oni su kao i Saša Ilić i Jelena Rajković, bili oduševljeni ovom medaljom, koja je ranije donosila najveća razočarenja svakom takmičaru koji bi se našao na četvrtom mestu! Samo se nadamo da se strelci u budućim Smederevskim ligama i kupovima neće nadmetati isključivo za „drvenu medalju“, ma koliko ona bila jedinstvena i lepa!