Streljaštvo: Ilić “zlatan”, Grgićeva “bronzana”


28. decembar 2015. SPORT – Peti put u ovoj sezoni Veljko Ilić je oborio svoj lični rekord i osvojio drugu zlatnu medalju u konkurenciji juniora puškom na Kupu Streljačkog saveza Srbije. Drugu medalju u ovogodišnjem kup takmičenju osvojila je i Jasmina Milovanović. Posle srebra na drugom kolu, u trećem je bila bronzana.

Petnaestogodišnji Veljko Ilić, najbolji strelac puškom Streljačke družine „Smederevo“, peti put ove godine oborio je svoj lični rekord i sa odličnim rezultatom od 617,3 kruga pobedio u kategoriji juniora na trećem kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije, koje je održano u Beogradu, u sali Sportskog društva „Crvena zvezda“. Srebrna i bronzana medalja pripale su reprezentativcima Srbije, Lazaru Kovačeviću iz streljačkog kluba „Jagodina 92“ sa 616,9 krugova i Andriji Milovanović iz SK „Niš 1881“ sa 616,3 kruga.
Iliću je ovo druga zlatna medalja na kup takmičenju ove sezone. Zlatan je bio i na prvom kolu, kada je po treći put popravio svoj lični rekord za cela 2 kruga, postavljen na njegovom prvom međunarodnom takmičenju i prvom takmičenju ove godine, turniru u slovenačkom gradu Ruše. U Rušama je u dva dana dva puta popravljao rekord. Prvog dana je pucao 601,5 krugova, a već sledećeg 8.9 krugova više, odnosno 610,4 kruga. Posle prvog kola kupa kada je po treći put popravio rekord na 612,4 kruga, zablistao je na Velikoj nagradi Smedereva i sa rezultatom od 612,8 krugova bio najbolji strelac u kateroji od 14 do 16 godina. Na Velikoj nagradi Beograda, u okviru 40. Internacionalnog prvenstva, taj rezultat je popravio za krug i po, na 614,3 kruga i juče, peti put, na trećem kolu Kupa za cela 3 kruga, postavio novi od 617,3.
Ovim poslednjim rezultatom Ilić je osvojio i visoko peto mesto u konkurenciji seniora, što mu je donelo plasman u oba finala kupa SSS, čiji će domaćin biti SD „Smederevo“, petu godinu zaredom, u februaru sledeće godine. U juniorsko finale Veljko Ilić se plasirao kao prvi sa 27 bodova i sedmi u seniorsko finale sa 7 bodova. U finalu nastupa 10 odnosno, nakon kvalifikacionog dela 8 najboljih strelaca. O svojim rezultatima Ilić kaže:
– Mnogo truda i rada sam uložio da bih podigao rezultate. Otpucao sam odlično prvo i treće kolo i u oba kola u juniorskoj kategoriji zauzeo prva mesta. U ukupnom plasmanu sam u juniorskoj kategoriji prvi. U seniorskoj kategoriji sam sedmi. Drago mi je što ću pucati finale rame uz rame sa velikim strelcima u svetu i našim najvećim reprezentativcima.
Posle srebra na drugom, Jasmina Milovanović, seniorka „Smedereva“, sa 378 krugova, osvojila je bronzanu medalju, u disciplini standardni vazdušni pištolj, na trećem kolu Kupa Srbije. Bolje od Jasmine bile su Zorana Arunovića iz SK „Crvena zvezda“ Beograd sa 383 kruga i Brankica Zarić iz SK „Valter pistols“ iz Kikinde sa 381 krugom.
I Milovanovićeva je obezbedila plasman u finale kupa, kao četvrta, sa 18 bodova.
Još jedan finalista iz „Smedereva“ u februaru, na domaćem terenu, biće Petar Adamović u konkurenciji juniora pištoljem. Plasman je obezbedio sa petog mesta na rang listi, odnosno sa 17 bodova iz tri kola kupa. Adamović je na trećem kolu kupa bio peti sa 547 krugova u kategoriji juniora i 17 senior.
Ana Alentijev, nije uspela da se plasira u seniorsko finale pištoljem. Sa 6 bodova prva je ispod crte za plasman u finale. Na trećem kolu bila je 16-ta sa 361 krugom. Ni Ani Todorović, nije pošlo za rukom da se ove sezone izbori za mesto u juniorskom finalu. Ona je sa 359 krugova bila 9-ta juniorka i 19-ta seniorka. Ipak, obe će pucati osnovni deo, zajedno sa Jasminom Milovanović, za ekipne titule i braniti prošlogodišnju vicešampionsku. Na trećem kolu bile su, kao i na prethodnom, druge ekipno sa 1098 krugova iza „Crvene zvezda“ sa 1118 krugova. Treća je bila ekipa Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda sa 1096 krugova.
Na trećem kolu kupa, iz streljčke škole Nikole Simića, nastupile su još dve juniorke puškom. Natalija Tasić je sa 395,9 krugova bila 21-va juniorka (38-ma seniorka), a 34-ta Iva Jovanović sa 376,6 (38-ma seniorka).
Nikola Simić, trener smederevskih puškaša ima razloga da bude zadovoljan postignutim rezultatima:
– Sa ovim takmičenjem smo završili vreoma uspešnu godinu i polusezonu. Posle praznika očekuje nas nastavak takmičenja i mogu slobodno reći, nama bitniji deo sezone, gde ćemo imati dosta jakih takmičenja i početak za mlađe kategorije u koje spadaju skoro svi naši strelci. Veljku čestitam na dosadašnjim rezultatima i nadam se da će nastaviti ovim tempom kojim je gađao do sada.