Streljaštvo: Bronza za Nikolu Simića


09. jun 2014. SPORT – Smederevski strelac i trener, Nikola Simić (28), osmi sa Evropskog prvenstva u Kovilovu 2005. godine u olimpijskom meču, trostruki prvak države, nekadašnji državni rekorder u juniorskoj konkurenciji, u subotu je, na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu, osvojio bronzanu medalju u disciplini 60 metaka ležeći za seniore, na drugom kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije. Simić je u osnovnom delu bio peti sa 612,3 kruga. U finalu je posle druge serije od tri hica bio drugi, a kada je krenulo ispadanje, sve vreme se držao u gornjoj polovini tabele. Njegov ostanak u finalu bio je ugrožen na 13-om hicu pred izlazak petog finaliste. On i Igor Čotra iz Partizana pred hitac koji odlučuje ko ispada, a ko ostaje u finalu, ušli su sa istim rezultatom! I naš strelac je na 14-om hicu ostao u finalu za 0,1 krug! Pred sledeće ispadanje na 15-om hicu bio je rezultatski izjednačen sa Dejanom Pešićem iz Streljačke družine „Pančevo 1813“. Simić puca 9,3, a Pešić 9,2 i naš strelac ima medalju. Ipak, nije uspeo da se domogne odličja sjajnijeg od bronze. Bolji od njega za 1,4 kruga bio je Nikola Paunović iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda. Pobedio je juniorski reprezentativac Srbije, Miloš Ivanović, iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca sa 205,9 krugova. Ivanović je i pre finala bio najbolji sa 618,5 krugova, drugi je bio Stefan Višekruna, iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“, a Paunović treći sa 615,8 krugova. Finale je vredelo 609 krugova, u konkurenciji je bilo 30 strelaca.

Nikola Simić je prvi put nastupio na Kupu SSS u prvom kolu, pre nešto više od mesec dana, i tada je bio 12-ti. Do finala mu je nedostajalo 2,9 krugova. Inače, to mu je bio prvi nastup u međunarodnom programu na kup takmičenju posle pauze od 12 godina. Od 2007. godine posvetio se trenerskom pozivu u SD „Smederevo“. Od tada Smederevo nije imalo značajnije rezultate puškom u ovom programu, tako da se u klubu, naviknutom na uspehe koje postižu pištoljašice, svi raduju prvoj medalji puškom, nakon duže pauze! To je dobar podstrek i za mlade stelce, čiji je Nikola trener i koji su nastupili na ovom takmičenju. Najbolji rezultat u konkurenciji juniora imao je četrnaestogodišnji Veljko Ilić, koji je sa 588 krugova bio deveti. Deveta je bila i juniorka Jelena Rajković (17) sa 598 krugova. Ilić je nedavno vazdušnom serijskom puškom u nacionalnom programu postao kadetski prvak Srbije, a Rajkovićeva je bila treća u konkurenciji juniorki. Oboma je ovo prva takmičarska sezona u klubu i od njih se očekuju još bolji rezultati u narednim sezonama. Nastupili su još i Pavle Marković, Danica Denić i Jelena Jakovljević, svi u disciplini 60 metaka ležeći za juniore, odnosno juniorke. Treba napomenuti da su ovo vredni rezultati, jer su smederevski strelci izašli na takmičenje sa minimalnim brojem treninga i ispucanih metaka. Municija za mali kalibar je daleko skuplja od one koja se koristi u vazdušnom programu i smederevski strelci se trude da je maksimalno ekonomično koriste do kraja sezone. Sigurno je da bi sa većim brojem treninga bilo i boljih rezultata, međutim ovo je problem sa kojim se suočavaju gotovo svi klubovi u Srbiji, pa čak i oni koji u svojim redovima imaju reprezentativce.

Posle dva kola (treće nije održano zbog vanredne situacije u zemlji), Nikola Simić se plasirao u finale Kupa Srbije. Pored smederevskog puškaša plasman u seniorsko finale obezbedile su i pištoljašice seniorka Jasmina Grgić, i juniorka Ana Alentijev. Grgić i Alentijev nisu nastupile na drugom kolu kupa, jer se nalaze u Minhenu na Svetskom kupu. Obe su plasman obezbedile u prvom kolu, kada su osvojile medalje, Grgić bronzu u seniorskoj, a Alentijev zlato u juniorskoj konkurenciji. Finale Kupa SSS, A program, 25m/50m, održaće se 28. i 29. juna na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu.