Streljačka družina “Smederevo” i “Ortodoks” predstavljaju nove klupske majice


19. jun 2014. SPORT – Pored redovnih klupskih aktivnosti, Streljačka družina „Smederevo“ trudi se, ne samo svojim uspešnim rezultatima i modernim strelištem, nego i da na jedan nov i uvek originalan način predstavi svoj klub u javnosti. Takvim predstavljanjem želi da privuče što veći broj pre svega, dece i mladih ljudi na strelište, upoznajući ih sa jednim od najstarijih i najtrofejnijih sportova u našem gradu. Najnovija u nizu klupskih akcija, između dva takmičenja, je nedavno realizovana sa smederevskim brendom „Ortodoks“.

Streljaštvo je sport za koji je pored oružja, dijabola i meta, potrebna i streljačka oprema. Streljačku opremu ne čine dresovi, šorcevi i sl. već jakne, pantalone, rukavice, cipele i dr. Nabavlja se u inostranstvu i nije jeftina. Obnavlja se s vremena na vreme, u skladu sa mogućnostima kluba. Na prvom mestu su uvek strelci i stvaranje neophodnih uslova za njihove uspešne nastupe. U klubu postoje takmičarske selekcije u svim kategorijama i disciplinama, a streljaštvom se bavi i veliki broj rekreativaca. Takmičari i ekipe, kao i u drugim sportovima, na postolja izlaze u klupskim trenerkama. Po završetku sezone vazdušnog oružja i početkom malokalibarske, koja se puca (uglavnom) na otvorenim strelištima i zbog vremenskih prilika, trenerke je trebalo zameniti klupskim majicama. Odštampati logo kluba na majicama bilo kog sportskog brenda, bilo je najjednostavnije rešenje. U družini su međutim, želeli originalan proizvod, sa modernim dizajnom, koji će se izdvajati iz uobičajenih standarda i tipova, koji se uglavnom sreću na sportskim događajima. I ne bilo kog sportskog ili modnog brenda, nego baš smederevskog.

„Ortodoks“ je mlad smederevski brend, a momci okupljeni pod ovim imenom, bave se dizajnom, proizvodnjom, štampom i prodajom originalnih odevnih proizvoda. Njihov moto „ponosni i hrabri“ zvučao je kao poziv na saradnju, a set odlično dizajnerih majica sa motivima grada Smedereva, Dunava, čuvenog Smederevca iz smederevske fabrike štednjaka „Milan Blagojević“, kao garancija kvaliteta. Ideje su se razmenjivale na nekoliko sastanaka i posle mesec dana rada, strelci Smedereva, dobili su svoje originalno dizajnirane klupske majice, po kojima su bili primećeni već na prvim takmičenjima na koja su izašli.

– „Ortodoks“ je robna marka osnovana 2007. godine, koja se specijalizovala u izradi malih serija kvalitetne pamučne garderobe domaćih proizvođača. Trudimo se da u vidu odevnih predmeta na jedinstven, originalan i kreativan način prenesemo bogato kulturno nasledstvo sa naših prostora. Svaki dizajn koji plasiramo je inspirisan i čvrsto vezan za neku osobu, predmet, priču, događaj ili mesto koje želimo da sačuvamo od zaborava, a po nekad i od puke komercijalizacije. Ponosimo se svojim poreklom, tradicijom i običajima, kaže Miloš Krstić, vlasnik brenda „Ortodoks“ i autor printa, i dodaje:

– Bila je velika čast sarađivati sa jednom ovako tradicionalnom i trofejnom družinom. Oduševljen sam njihovim entuzijazmom i željom da na originalan način predstave svoj klub. Moj posao je, sve u svemu, bio jednostavan. Poznati smederevski vajar Selimir Sele Jovanović i njegova ilustracija logotipa streljačke družine u kojoj su lav sa kovanog novca Despota Đurđa i streljačka meta bili su više nego dovoljna inspiracija, da ja, na meni svojstven način, uradim tzv. modernizaciju koja bi bila zanimljiva za štampu na majicama. Nadam se da će članovima družine nošenje ovih majici pričinjavati bar upola toliko zadovoljstva koliko je meni samom bilo zadovoljstvo ilustrovati ovaj print, istakao je Krstić.

Na novim majicama družine pored pomenute stilizacije lava koji je bio simbol kuće Brankovića, nalazi se motiv štita iz grba grada Smedereva i godina 1887. kada se u Smederevu i okolini formiraju prve streljačke družine. Na štitu su i rupe od metaka, odnosno dijabola. Ispod štita ukrštene su dve puške, model nemačkog proizvođača anšic 335 (Anschütz 335), za koji se može reći da je najtrofejnije oružje smederevskog kluba i puška sa kojom se još uvek u Srbiji puca nacionalni program. Na rukavu je natpis „Više od 350 puta prvak države“, što predstavlja impozantnu cifru o broju trofeja koje su smederevski strelci do sada osvojili ekipno i pojedinačno.
Majice su premijeru imale na nedavno održanom Smederevskom kupu, a dan kasnije i na drugom kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije u Novom Sadu. Nikola Simić, strelac i trener u družini je prvi koji se popeo na postolje u novoj klupskoj majici. Nadamo se da će se što više naših strelaca naći na postoljima sa ponosnim i hrabrim lavom, simbolom družine i grada, na grudima.

Majice se mogu nabaviti isključivo na strelištu u Smederevu.