Strelci „Smedereva“ u Trsteniku brane tri titule


22. septembar 2015. SPORT – Do kraja streljačke sezone 2014/2015. ostalo je još samo da se puca Prvenstvo Srbije vojničkim oružjem, a strelci „Smedereva“ brane tri od četiri titule sa prošlogodišnjeg takmičenja.

Tradicionalno, svaka sezona se završava ovom, najstarijom srpskom streljačkom disciplinom, u gađanju poluautomatskom puškom i vojničkim karabinom (20 ležeći, trostav 3 puta 10 i veterani 10 ležeći), a ove, kao i prethodne četiri godine, održaće se u Trsteniku, sledećeg vikenda.

Naši strelci se ne takmiče u gađanju poluautomastkom puškom, koja je na programu prvog dana takmičenja. Vojnička puška je na programu u nedelju. Prošle godine slavili su u obe discipline, 20 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka u ekipnoj konkurenciji, dok je pojedinačnu titulu u Smederevo doneo Borivoje Provčin u disciplini trostav. Siniša Mašović je osvojio vicešampionsku titulu u disciplini 20 ležeći. U ekipi je bio još i Novica Petrović. U istom sastavu brane titule i ove godine, a pojedinačno će nastupiti i Mihajlo Mašović, u disciplini 20 ležeći.
Streljački klub „Heroj Srba“ iz Smedereva, u sastavu Saša Ilić, Dejan Adamović i Aleksandar Stevanović, takođe će nastupiti u discilinama vojničkom puškom. Prošle godine bili su peti u ležećem i šesti u trostavu.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.
Nakon ovog takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, a Streljačka družina „Smederevo“ ove godine biće organizator međunarodnog turnira za mlađe kategorije, koji će se održati na našem vazdušnom strelištu u novembru.