Strelci nastavljaju da osvajaju medalje


01. oktobar 2015. SPORT – Streljačka družina „Smederevo“ završila je ovogodišnju sezonu sa još tri tutule na Prvenstvu Srbije u gađanju vojničkom puškom prošle nedelje u Trsteniku. Odbranjene su obe titule ekipno u disciplinama trostav i ležeći. Novica Petrović je ovogodišnji šampion u trostavu, a osvojio je i bronzanu medalju u disciplini 10 metaka ležeći za veterane, dok se medaljom i titulom vicešmapiona u istoj disciplini, okitio Siniša Mašović. Prošlogodišnji pobednik u trostavu Borivoje Provčin ove godine bio je peti u ležećem. Mihajlo Mašović gađao je pojedinačno samo u disciplini 20 ležeći. Osvajanjem bronzane medalje u trostavu, Saša Ilić, strelac „Heroj Srbe“ uvećao je učinak smederevskih strelaca na ovogodišnjem državnom prvenstvu u najstarijoj disciplini sportskog streljaštva, kojom je zaključena sezona 2014-2015. SD „Smederevo“ u ovoj sezoni osvojila je ukupno 34 medalje na državnim prvenstvima i finalima kupa. 10 zlata, 17 srebra, 7 bronzi.

Prošlogodišnje titule su odbranjene, a osvojene su i nove medalje. Tako bi u jednoj rečenici mogao da glasi izveštaj sa poslednjeg takmičenja u streljačkoj sezoni 2014/2015. Prvenstva Srbije vojničkim oružjem na 100 metara, koje je održano prošle nedelje u Trsteniku. A u ovoj sezoni Streljačka družina „Smederevo“ osvojila je ukupno 34 medalje na državnim prvenstvima i finalima kupa. 10 zlata, 17 srebra, 7 bronzi.

Tradicionalno, svaka sezona se završava ovom, najstarijom srpskom streljačkom disciplinom, u gađanju poluautomatskom puškom i vojničkim karabinom (20 ležeći, trostav 3 puta 10 i veterani 10 ležeći.

Naši strelci nisu se takmičili u gađanju poluautomastkom puškom, koja je bila na programu prvog dana takmičenja. Vojničkom puškom pucalo se u nedelju.

Ekipnu titulu, u disciplini 20 metaka ležeći, Streljačka družina „Smederevo“ je ubedljivo odbranila sa 612 krugova (Petrović 166, Provčin 173, S. Mašović 173), srebro je kao i prošle godine osvojila Streljačka družina „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 509 krugova, dok je bronza pripala borskom Streljačkom klubu „Metalac“ sa 493 kruga. Četvrto je zauzeo Streljački klub „Stražilovo“ iz Sremskih Karlovaca sa 451 krugom, a peti je bio Streljački klub „Centar“ iz Beograda sa 391 krugom. Streljački klub „Heroj Srba“ iz Smedereva zauzeo je osmo mesto.
Radiša Borisavljević iz Streljačke družine „Boško Petrović“ iz Ivanjice je u 20 metaka ležeći trijumfovao sa 191 krugom i izjednačio državni rekord Vasilija Nikolića (Streljački klub „Bor“) iz 1984. godine! Drugo mesto pripalo je Dušanu Matijeviću (SK „Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac) sa 180 krugova, dok je treći bio Milan Jagnjić iz Streljačke družine „Radivoj Ćirpanov“ iz Novog Sada sa 178 krugova. Četvrto mesto pripalo je Goranu Vranovu iz borskog „Metalca“ sa 176 krugova, dok je peti bio prošlogodišnji šampion u trostavu Borivoje Provčin takođe sa 176 krugova. U ovoj disciplini nastupio je još i Mihajlo Mašović.

U trostavu ekipno, „Smederevo“ je ponovo ubedljivo trujumfovalo, sa 695 krugova (Petrović 247, Provčin 231, S. Mašović 217), dok su strelci Streljačkog kluba „Borac“ iz Čačka „ubili“ 657 krugova. Treća je bila novosadska družina „Radivoj Ćirpanov“ sa 619 krugova, a četvrti SK „Heroj Srba“ sa 614 krugova.

Novica Petrović je trijumfovao pojedinačno, sa 247 krugova, ispred Radiše Borisavljevića („Boško Petrović“, Ivanjica) sa 246 krugova i Saše Ilića („Heroj Srba Bezbednost“, Smederevo) sa 235 krugova. Četvrti i peti su Milosav Simović („Borac“, Čačak) sa 235 i Dragoslav Radaković (Streljački klub „Vojnik“, Subotica) sa 234 kruga.

U konkurenciji veterana (deset metaka ležeći) pobedio je Radiša Borisavljević („Boško Petrović“, Ivanjica) sa 95 krugova, drugo mesto pripalao je predsedniku Streljačkog saveza Srbije Siniši Mašoviću sa 89 krugova, dok je treći bio, šampion u trostavu Novica Petrović sa 83 kruga. Milan Jagnjić („R. Ćirpanov”, Novi Sad) bio je četvrti sa 80 krugova, dok je Mališa Marković („Metalac“, Bor) zauzeo peto mesto sa 79 krugova.

Medalje je uručio predsednik Streljačkog saveza Trstenika Dragan Savić.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila, a Streljački savez pokušava da je obnovi.

Nakon ovog takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona 2015/2016. Nova sezona zvanično će otpočeti u petak 2. oktobra sa početkom u 18 časova, kada će se održati drugi po redu Turnir strelaca i „ne strelaca“. Reč je o turniru koji je prvi put održan ove godine u junu i uspeo da na strelištu okupi 56 ekipa iz Smedereva i na kome je sakupljeno 26.000 dinara, koje su utrošene na kupovinu municije za malokalibarsku sezonu najmlađih takmičara družine. Kotizacija za učešće na ovom turniru biće ista kao i prošli put, 400 dinara po ekipi. Ekipu sačinjavaju jedan strelac i jedna osoba koja se nije ranije bavila streljaštvom. Pozivamo sve zainteresovane da dođu na strelište u Sportskoj hali „Smederevo“ da se družimo, pucamo i sakupimo nešto novca koji će biti utrošen za kupovinu neophodne opreme za naše najmlađe strelce.

Streljačka družina „Smederevo“ ove godine biće organizator međunarodnog turnira za mlađe kategorije, koji će se održati na našem vazdušnom strelištu u novembru pod nazivom „Walther Youth Cup Smederevo 2015“.