“Streit” zainteresovan za izgradnju fabrike automobilskih delova u Smederevu


04. septembar 2014. PRIVREDA – Izvor: eKapija – Francuska kompanija “Streit Group” pokazala je interesovanje da u Smederevu podigne fabriku i zaposli čak 1.000 radnika, pišu lokalne “Naše novine”.

Kako saznaje taj list, predstavnici ove kompanije već su bili dva puta u lokalnoj samoupravi. I gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je za “Naše novine” potvrdila da je “Streit Group” zainteresovana da izgradi pogon u tom gradu.

– Zainteresovani su za kupovinu 20 hektara zemlje. To je parcela koja je deo lokacije koju smo pre nekoliko godina namenili za rafineriju. Reč je o proizvodnji autodelova i fabrici koja će upošljavati 1.000 radnika – kazala je Avramović.

– “Streit Group” je ozbiljan investitor. Ovde bi proizvodili aluminijumske delove za evropske proizvođače automobila. Kompletna proizvodnja je namenjena izvozu – kazala je gradonačelnica za “Naše novine”.

– Dobar položaj Smedereva i predusretljivost lokalne samouprave su razlozi zbog kojih investitori dolaze. Tvrdim da je investitorima bitna dobra saradnja sa lokalnom samoupravom, ali računaju i na podršku vlade i premijera – objavile su “Naše novine”.

Avramović je juče (u sredu, 3. septembra 2014. godine) kazala da danas (4. septembra) treba da bude organizovan treći sastanak, odnosno oficijalan obilazak zemljišta. Za “eKapiju” u ovom trenutku u Gradskoj upravi nisu mogli ni da demantuju ni da potvrde informaciju o eventualnoj investiciji “Streit Group”, kao ni rezultate današnjeg sastanka, već su kazali da je “sastanak u toku”.

U Srbiji je prisutna “Streit Nova”, najmlađa članica grupacije iz Francuske. Još 2004. u Staroj Pazovi krenuli su sa braunfild investicijom, da bi ove godine otvorili novu fabriku. Kompanija proizvodi delove za automobilsku industriju. Vodeći je snabdevač najpoznatijih evropskih brendova automobila i motora. Rade za PSA, “Citroen”, “Peugeot”, “Volvo”, BMW, “Mercedes Benz”.

Da je reč o kupcu ozbiljnih namera potvrđuje i sastav delegacije koja bi danas treći put gleda lokaciju. Pored direktora iz Stare Pazove dolazi i direktor cele korporacije, piše list “Naše novine”.