Stray Dogg u Smederevu


17. jul 2014. KULTURA – Izvor: B92 – Nakon uspešnog Americana Night festivala održanog krajem proleća u Beogradu, bend Stray Dogg kreće letnju turneju po Srbiji tokom koje će posetiti devet gradova.

Posle nastupa na Main Stage-u u okviru ovogodišnjeg Exit festivala, Stray Dogg kreće na turneju širom Srbije. Turneja je, kao i prošle godine, svojevrsni nastavak Americana Night festivala, a ovoga puta bend će posetiti devet novih gradova u tri vikenda: Kruševac, Požarevac, Smederevo, Užice, Kraljevo, Valjevo, Inđija, Pančevo i Aranđelovac.

Festival Americana Night, kao i turneju benda Stray Dogg podržala je Ambasada SAD.

Sastav Stray Dogg postoji tri godine, a grupu čine Dušan Dukat Strajnić – glas i gitara, Marko Ignjatović – gitara, Ana Janković – violina i glas, Jelena Damjanović – klavir, Vladimir Milićević – bas i Relja Ilić –bubanj.

Bend je do danas svirao oko 100 koncerata, objavio dva studijska albuma (“Almost” i “Fire’s Never Wrong”) a treći najavljuje za 2015. godinu.

Pročitajte i recenziju albuma “Fire’s Never Wrong”

Pored samostalnih nastupa, tokom karijere delili su binu sa mnogim slavnim domaćin i stranim muzičarima, a neki od njih su: Damien Jurado, Chinawoman, Scoutt Niblett, Mark Eitzel, Darkwood Dub, Obojeni Program, Rambo Amadeus…

Stray Dogg je organizovao dva izdanja Americana Night Festivala u Velikoj sali Doma omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu: pored njih učestvovali su Ana Ćurčin, Wooden Ambulance i On Tour 2013. godine, a 12. juna ove godine svirali su Lovely Quinces, Went i J.R. August.

Neumorno su krstarili Srbijom tokom serije besplatnih koncerata celog prošlog leta, ali i obilazili fanove u Hrvatskoj i BiH. Sličan program planiraju i ovog leta, kada će prvi put posetiti i Crnu Goru, gde nastupaju na Sea Rock festivalu.

Devetnaestog februara 2014. svirali su specijalni koncert u Studiju 6 RTS-a, koji je već nekoliko puta emitovan na državnoj televiziji, a bili su i učesnici Bunta na RTS-u. Učestvovali su na brojnim lokalnim i regionalnim kompilacijama, obradili Bonnie “Prince” Billyja i Songs: Ohia, ali i poklonili svoju potpuno novu pesmu “What Could Have Been” za kampanju “65+: Stari nisu stvari” Fonda B92 za naše starije sugrađane.

Krajem oktobra prošle godine snimili su novu verziju pesme “Time” sa njihovog drugog studijskog albuma “Fire’s Never Wrong”, na kojoj gostuje genijalni Devendra Banhart i koju prati spot u režiji Marije Strajnić i Miloša Jaćimovića.