Stranački deljene specijalizacije, lekari najavljuju tužbe


08. septembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Ključ za izbor kandidata koji će biti upućeni na specijalizaciju za potrebe Doma zdravlja bio je u rukama smederevske vlasti, tvrde lekari ove zdravstvene ustanove. Ističu da nije ispoštovan pravilnik o stručnom usavršavanju i da su pojedini kandidati izabrani bez konsultacija sa načelnicima službi.

Uticaja iz Gradske uprave bilo je i pre objavljivanja imena kandidata, ali najdrastičniji primer je, kako navode, menjanje već objavljenog spiska tri puta u roku od 24 sata. I to da bi se na njemu našla doktorka Gordana Kovačević, rođena sestra Gorana Kovačevića, predsednika Gradskog odbora SNS-a u Kragujevcu. Da je politika umešala prste u izbor specijalizanata, pojedini lekari ukazali su javno, na društvenim mrežama.

-Ako neko kojim slučajem ne zna, specijalizacije u Domu zdravlja Smederevo dobijaju se u prostorijama Gradske uprave Grada Smedereva. Sve što je potrebno je bilo kakva veza sa trenutnim rukovodstvom ili sa njihovom užom ili širom familijom. Ko ima bolju vezu, taj dobija. Još uvek su moguće izmene ukoliko neko u ime kandidata ode da moli, urgira, kumi, preti…. sve je dozvoljeno. Mene je sramota što sam potrošio papir da konkurišem – napisao je na fejsbuku naš sagovornik.

Lekari, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da je glavnu reč u izboru kandidata vodila gradonačelnica Jasna Avramović.

-Ceo Dom zdravlja zna da je Kovačevićeva, čiji je brat funkcioner SNS-a u Kragujevcu, na spisak „upala“, uz direktne urgencije gradonačelnice, iako prvobitno nije izabrana da dobije specijalizaciju. Jednostavno, ko nije “na liniji” sa Avramovićevom, on ne ispunjava uslove. To nije slučaj samo sa specijalizacijama, već i sa svim ostalim aktivnostima u Domu zdravlja. Odluke se ne donose u matičnoj ustanovi, već u kabinetu gradonačelnice – tvrdi izvor “Smederevsikih novina”.

Prema vežećem pravilniku, o kandidatima za specijalizante odlučuje kolegijum načelnika službi u prisustvu direktora. Sastanak je održan samo jednom, 29. jula, ali ih direktor nakon toga nije konsultovao pri donošenju konačne odluke. U zvaničnom odgovoru Doma zdravlja navedeno je da su prve dve odluke stavljene van snage, te da je njihovo dostavljanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama bespredmetno. Kažu da je poslednja, važeća odluka, objavljena na oglasnoj table ove zdravstvene ustanove, pa tako i dostupna javnosti. Iako pravilnik ostavlja mogućnost diskrecionog prava direktora u izboru kandidata, on, međutim, ne objašnjava, koji kriterijum je primenio pri odlučivanju.

-Neću ništa da pričam o tome. Previše ulazite u unutrašnju politiku Doma zdravlja. To je moje diskreciono pravo i mogu da menjam odluke dok god se ne potpišu rešenja – rekao nam je direktor Doma Zdravlja Radiša Mijailović.
Ni gradonačelnica Jasna Avramović nije želela da odgovori na ove navode.
-Ne želim da odgovaram na vaša pitanja, ni na jedno vaše pitanje – rekla je Avramovićeva.
Osim spornih izmena na spiskovima, lekari u pitanje dovode i zakonitost celog konkursa, s obzirom na to da je za oko mesec dana probijen rok u kome se odlučivalo o kandidatima. Pored žalbi nadležnom ministarstvu, najavljuju tužbe i obaranje konkursa, jer, kako smatraju, zadovoljenje mogu da dobiju samo na sudu.

Jelena Vasiljević