Štrajk upozorenja u više škola


04. septembar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Danas – U više škola u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Kovinu i Smederevu danas će biti organizovan štrajk upozorenja, prenosi Podunavlje.info izjavu Slobodana Brajkovića, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije.

“Po našim saznanjima, oko 30 škola biće uključeno u štrajk upozorenja u gradovima za koje se interesujete”, rekao je Brajković novinaru regionalnog informativnog portala Podunavlje.info.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije stupiće u ponedeljak, 4. septembra u jednodnevni (jednočasovni) štrajk upozorenja, a kako su ranije najavili iz ova dva sindikata, štrajk će se odvijati tako što neće biti održan prvi čas u prvoj i prvi čas u drugoj smeni.

Istog dana, u Beogradu se organizuje poslednja javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnim službama. Sindikat radnika u prosveti Srbije, ispred zgrade u kojoj se organizuje rasprava, najavio je održavanje protestnog skupa. Takođe, ovaj sindikat je najavio da će pozvati svoje članove na obustavu rada i masovni protest ispred Skupštine Srbije, u danu kada počne skupštinska rasprava o pomenutom zakonu.

Podunavlje.info je čelnicima ova dva sindikata postavio pitanje koliko članova imaju u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Kovinu, kako bi portal objavio broj škola uključenih u štrajk upozorenja. Odgovor je stigao samo od Brajkovića, ali ne i iz Sindikata obrazovanja Srbije. Kolege iz drugih sindikata smatraju da je taj broj “zanemarljiv”.

Podsetimo, na startu nove školske godine, u prošli petak, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS Nezavisnost održali su štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta u školama u kojima imaju svoje članove.

Štrajkački zahtevi u najkraćem se odnose na povećanje zarada u obrazovanju i povlačenje ovakvog predloga Zakona o zaposlenima u javnim službama i ZOSOV-a koji, kako navode, umanjuje prava zaposlenih u prosveti.