Strah jači od čelika


04. novembar 2011. PRIVREDA – Oko pet hiljada radnika strepi od otpuštanja i eventualnog zatvaranja železare „Ju-Es stil” što bi njihove porodice dovelo na rub egzistencije.

Od kako je vrh američke kompanije „Ju-Es stil” saopštio da je nezadovoljan poslovanjem u Srbiji , u Smederevu je zavladao strah od najgoreg scenarija. Oko pet hiljada radnika u paničnom je strahu od otpuštanja i eventualnog zatvaranja fabrike,što bi njihove porodice,u najgorem slučaju još oko petnaestak hiljada duša,dovelo na rub egzistencije.

„Strah me je i da razmišljam o tome, verujte. Ako bi se ponovila otpuštanja kao pre pet-šest godina, moja deca bi ostala gladna i naulici. Supruga radi u „Želvozu”,gde je situacija jako loša i primanja gotovo nikakva, a sa tri ćerke živimo kao podstanari. Molim Boga da do toga ne dođe, priča za naš list jedan od radnika smederevske železare koji je, u strahu od otkaza, želeo da ostane anoniman.

Nisu zabrinuti samo zaposleni u železari. Novonastalu situaciju brižno prate i smederevski privrednici koji bi itekako osetili„krah” vodećeg srpskog izvoznika.

– Poznato je da u Smederevu bukvalno svaka manja trgovina zavisi od železarnih plata. Kada se tamo „ljulja”, kod nas sve stane. Ništa se ne prodaje, što iz straha, što zbog stvarne nemaštine. Evo, u poslednja tri dana od kako se ponovo digla prašina oko železare, prodato je svega nekoliko pari , jadikuje J. M, vlasnica prodavnice obuće u centru grada.

Lokalna samouprava takođe preduzima sve kako bi se izbeglo najgore, jer bi u suprotnom, gradska kasa samo po osnovu doprinosa bila praznija za čak 30 odsto.

– Skupština grada danas treba da usvoji predlog Gradskog veća za smanjenje takse za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe sa 100 na pola dinara po metru kvadratnom, a u pregovorima smo da se snizi i ekološka taksa koja je veoma visoka. Tako bismo makar donekle smanjili gubitak „Ju-Es stila”, a ako bude potrebno obratićemo se Vladi Srbije za pomoć. U svakom slučaju grad će dati sve od sebe da fabrika funkcioniše,jer je to u interesu svih, izjavio je za „Politiku” gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević.

Sadašnja godišnja obaveza „Ju-Es stila” po osnovu takse za ekologiju iočuvanje životne sredine iznosi čak stotinu miliona dinara. Razmatra se, saznaje „Politika”, da ovaj namet bude smanjen na 2,5 miliona godišnje, što će, sva je prilika, zbog gubitaka američke kompanije, uskoro biti i usvojeno.

Iz „Ju-Es stila” u Smederevu stiglo je saopštenje u kojem se kaže da se ta kompanija suočava sa brojnim poteškoćama u radu usled teške ekonomske situacije u Evropi .

–Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć,koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu ove godine, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine. Nastavićemo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo proizvodnju sa potrebama naših kupaca, izjavio je Nemanja Brković, direktor komunikacija u „Ju-Es stilu Srbija”.

Dok se u gradu licitira između otpuštanja radnika i obustave rada, u Veću samostalnih sindikata u Smederevu smatraju da su mediji „napumpali” čitavu situaciju.

– Već četiri meseca peć radi na tihom hodu i niko se nije oglašavao, a sada se od ovoga diže prašina. Situacija jeste izuzetno teška, ali sam uveren da će američka kompanija uz pomoć države i lokalne zajednice preduzeti prave mere da se spreči najgore, kaže za naš list Stanimir Trailović, predsednik VSSS u Smederevu.

„Ju-Es stil Srbija” zapošljava oko 5.400 radnika, od čega oko 5.000 u Smederevu. Pre programa otpuštanja zaposlenih u 2006. godini, ova kompanija imala je oko 8.500 radnika.

Zbog ekonomske krize i smanjenja tražnje čelika i lima na svetskom tržištu, proizvodnja je lane svedena na 1,2 miliona tona, a kapaciteti su dvostruko veći. Čelni ljudi najvećeg srpskog izvoznika trenutno razmatraju mere koje bi mogle da poboljšaju poziciju „Ju-Es stila” u Srbiji.

Vlada će učiniti sve da sačuva radna mesta

Vlada Srbije učiniće sve da se u preduzeću „Ju-es stil” u Smederevu očuvaju radna mesta i da se izbegnu sve poteškoće, izjavio je juče direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. Vlada Srbije nije na sednici raspravljala o problemima koje ima ta kompanija, rekao je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ali je dodao da su predstavnici Ministarstva ekonomije u stalnom kontaktu sa rukovodstvom te kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izrazio je nadu da će zajedničkim naporima Vlade Srbije i „Ju-es Stila Srbija” biti pronađeno adekvatno rešenje za uspešan nastavak poslovanja te kompanije.

Izvor: Politika; Tanjug;


One comment

  1. Tacno je da im je smanjila ali je zato , ako ne znate, sve te takse prenela na narod i svakom domacinstvu u gradu i na selu je stigao racun za obavezno placanje eko takse, znaci samo su taj iznos podelili na ravne casti svakoj porodici, za svaku kucu i za svaku vikendicu mi sad placamo sto nam Uss steel zagadjuje vazduh. mislim, sta reci !!!!

Comments are closed.