Šta dolazak “Hestila” znači za smederevsku železaru


18. jun 2016. PRIVREDA – Izvor: RTS – Kruna posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji je obilazak Železare “Smederevo”, koju je privatizovao kineski čelični gigant “Hestil”.

Predsednicima Kine i Srbije domaćin u Železari biće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Na svečanosti premijer i uvaženi gosti obratiće se radnicima, a potom će sa predsednikom “Hestila” Ju Jongom, obići toplu valjaonicu i radničku menzu. Proveravali smo kakva su očekivanja “Hestila”, radnika i građana Smedereva.

Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Železari “Smederevo” rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene. Kineski “Hestil” najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane – povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

“Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika”, kaže predsednik “Hestila” Ju Jong.

“Hestil” se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra. Predstavnici Železare već su bili u njihovim čeličanama u Kini, kako bi se upoznali sa procesom rada, koji će uskoro biti i u našoj Železari.

“To je jedna moćna kompanija, sve je uređeno do zadnjeg detalja. Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana”, ističe predsednik Nezavisnog sindikata metaca Železare Mileta Gujaničić.

“Oni dobro poznaju Železaru, imali su prilike da vide, pogledaju. Znaju već i kakvi su naši radnici. Ono što sve nas zajedno sa njima očekuje je jedan ozbiljan posao. Mi jedva čekamo da radimo”, kaže predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić.

Sa ulaskom kineskog Hestila u Železaru, država je skinula veliki teret, a odahnuli su i Smederevci. Spremno dočekuju goste iz Kine, jer kada radi Železara, kažu i grad živi.

Građani su spremni i smatraju da će se dolaskom Kineza razviti industrija i privreda. Dodaju da su bili dobri domaćini Kinezima do sada, a biće i u narednom periodu.

Novi vlasnik srpske čeličane poručuje da dve železare sada pripadaju jednoj porodici, a zajednički cilj je da postanu evropski lider u proizvodnji čelika.