Srbijo, srećan ti Dan državnosti!


15. februar 2012. DRUŠTVO – U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dogadjaje iz 1804. i 1835. godine, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije.

Na današnji dan 1804. godine u mestu Orašac u Šumadiji podignut je Prvi srpski ustanak i počela borba za oslobodjenje od Turaka.

Takodje 15. februara 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila je prvi Ustav Srbije.

Dan Državnosti Srbije će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna proslava biće organizovana u Domu Narodne skupštine, u Beogradu.

Izložbu “Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije” otvoriće predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović u skupštinskom holu.

Predsednik Srbije Boris Tadić će potom uručiti istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja na svečanosti u Sali Narodne skupštine.

U crkvi Svetog Đordja na Oplencu, premijer Srbije Mirko Cvetković položiće lovorov venac Vlade i uz visoke državne i vojne počasti, odati poštu Karadjordju, vodji Prvog srpskog ustanka.

U Marićevićevoj jaruzi u Orašcu, gde je ustanak podignut 1804. godine, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković položiće lovorov venac Vlade Srbije.

Izvor: Televizija Smederevo